Een paar comfortabele sportschoenen, een oude sportbroek en een afgedragen oversized t-shirt. De kleuren lijken niet op elkaar afgestemd en ook zijn bandleden lijken niet bijzonder modieus gekleed. Het herinnert ons er maar weer eens dat ‘goed’ een subjectief begrip is. Maar wat maakt het ook eigenlijk uit? How To Dress Well mag dan geen held zijn als het op zijn kleding aankomt, muziek maken doet hij als de beste. Hij trakteert Paradiso op een prachtige uitvoering van zijn werk.

Tom Krell, de man achter het alias How To Dress Well, kreeg voor zijn debuutalbum ‘Love Remains’ in 2010 buitengewoon positieve recensies. ‘Spin’ gaf het 8 van 10 sterren. De wereldwijd toonaangevende muziekwebsite ‘Pitchfork’ ging zelfs nog een stapje verder en gaf het een 8,7. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor het tweede album dat vorige maand uitkwam. Hoewel een tweede album dan vaak tegenvalt, denk bijvoorbeeld aan Lykke Li, weet How To Dress Well de verwachtingen waar te maken. Wereldwijd regent het wederom van lovende recensies en ook bij Maxazine heeft ‘Total Loss’ reeds menig rondje in de platenspeler gedraaid.

In tegenstelling tot het vorige optreden dat hij in Amsterdam gaf, heeft Tom dit maal twee bandleden meegenomen; een toetsenist en een violist. Kennelijk is dat alles wat hij zich op het moment kan veroorloven, want een deel van zijn muziek wordt nog gewoon vanaf een Macbook afgespeeld. De instrumentkeuze is veelzeggend over de accenten die Tom in zijn muziek wil hebben. Met het keyboard en de viool wordt het dromerige, timide karakter van de muziek versterkt.

‘Total Loss’ lijkt vanavond nog meer dan anders de lading van de muziek te dekken. In al zijn werk, ook van zijn debuutalbum, lijkt hij iets te missen. De luisteraar wordt meegezogen over afgronden gevuld met leed, vragen en onzekerheden. Maar meedromen wordt vanavond niet geaccepteerd. How To Dress Well staat hier namelijk in het kader van het Amsterdam Dance Event – wat natuurlijk vreemd is, aangezien het geen dance-act is. Luisteraars worden zo nu en dan wakkergeschud door gesamplede beats die ongewoon hard worden afgespeeld. Toch wil de zaal niet echt loskomen en de voeten blijven onbewogen op de vloer.

Na twee studioalbums verwacht je als bezoeker een volle show. Echter moet How To Dress Well al snel weer plaats maken voor het Amsterdam Dance Event. Bezoekers die Paradiso aan de late kant waren binnengekomen, konden daarom de tram terug naar huis nog als overstap nemen. Maar eerlijk is eerlijk: voor een langere show was de prijs te laag. Wie vanavond is langsgekomen heeft waar voor zijn geld gekregen. How To Dress Well is zich snel aan het ontwikkelen tot een volwassen live act. Maxazine hoopt in ieder geval dat hij snel weer langs komt.

Deel: