DJ Food, ik had er om eerlijk te zijn nog niet eerder van gehoord. Het is een project van Kevin Foakes (Strictly Kev) en was voornamelijk actief tussen 1990 en 2000. De muziek, die overwegend technologisch is, kenmerkt zich door vele akoestische en realistische geluidseffecten en kent naast dominante hiphop en breakbeat een verscheidenheid aan invloeden zoals jazz, funk, latin, maar ook dub, techno en ambient. Zijn laatste album kwam eerder dit jaar al uit, maar pas nu kregen we de cd onder ogen. Helaas…

‘The Search Engine’ is een album met daarop de beste tracks van zijn laatste 3 EP’s, ‘A Recipe For Disaster’ (1995), ‘Refried Food’ (1996) en ‘Kaleidoscope’ (2000). Alle drie EP’s en dus ook het album, bestaan voornamelijk uit samples, van van alles en nog wat.

Het album lijkt een continuerende loop van geluidjes en samples en loopt bijna 56 minuten vlekkeloos door, uitgesmeerd over 12 tracks, van ‘All covered in darkness (pt 1)’ tot ‘Colours beyond colours’. Van de diepe filmstem in het begin, via een strakke cover van The The’s ‘Giant’, waarop zanger Matt Johnson zelf is uitgenodigd de vocalen opnieuw voor zijn rekening te nemen, tot en met het ambient einde, waarbij DJ Food toch weer afsluit in de stijl van een oude documentaire uit de jaren 70. Een hoog Evoluon-documentaire gehalte komt in mij op.

Gedurende het album veelvuldig gebruik van alles wat DJ Food maar te pakken kan krijgen en een vergelijk met Bazz Luhrman, maar ook de Urban Dance Squad of ‘War of the worlds’ mogen terecht gemaakt worden. Onterecht wordt ‘The Search Engine’ vermeden door andere recensisten, ook voor niet elektronica-liefhebbers is het album een zoekmachine naar onvolmaaktheid. Onvolmaaktheid die op het album ver te zoeken is. (8/10) (Ninja Turtle)

Deel: