Onze muzikale geschiedenis telt veel karakteristieke figuren. Neem nou bijvoorbeeld de zanger(es?) Divine, Pete Burns (Dead or Alive) en Boy George (Culture Club) om er een paar op te noemen, zo ook de zanger die ik vandaag onder de aandacht wil brengen hier in Do you remember ….. Zijn aantrekkelijke voorkomen liet vele vrouwenharten op hol slaan. Met zijn muziek heeft hij een onuitwisbare plaats ingenomen in de muziekwereld. 'Do you remember ….. Adam & the Ants.

 

Een van de baanbrekende figuren van het new wave genre, Adam Ant (geboren Stuart Leslie Goddard) had verschillende periodes in zijn carriére. In eerste instantie was hij de frontman van een gitaar georienteerde post-punk band met zijn groep Adam & the Ants waarna hij een meer pop-georienteerde, glamoureuze muzikale richting in sloeg welke hem aan de top van de hitlijsten bracht. Hierna toverde hij zichzelf om tot een mainstream zanger, waardoor hij zijn carriére nog een paar jaar langer kon laten duren. Toen het eenmaal leek dat zijn muzikale carriére in rook was opgegeaan, maakte hij in de vroege jaren '90 een comeback als een volwassen artiest. Gedurende deze tijd, scoorde hij met zijn band een aantal grote hits en had verrassenderwijs een grote impact op het alternatieve rock genre.

Adam Ant richtte Adam & the Ants in 1977 te Londen op tesamen met gitarist Lester Square, bassist Andy Warren, en drummer Paul Flanagan. De groep benaderde de punkmuziek met een meer theatrale blik dan de meeste punkbands, dit door het opnemen van sadomasochistisch beeldmateriaal tijdens hun concerten. Gedurende deze periode was de bezetting van de band nogal onstabiel, gitarist Lester Square werd vervangen door Mark Gaumont. De band bracht hun debuutalbum getiteld 'Dirk Wears White Sox' in 1979 uit op het onafhankelijke platenlabel Do It. 'Dirk Wears White Sox' was een ambitieus en een "donker" album, gevuld met schokkerige ritmes en hoekige gitaarriffs en elementen van glamrock in Ant's zangwerk. In 1983 verwierf hij de rechten om het album opnieuw op te nemen, dit maal in een geremixte vorm met de nummers 'Catholic Day', en 'Day I Met God' vervangen door 'Zerox' en 'Kick', alsmede een nieuwe versie van 'Cartrouble'.

Ten tijde van de release van 'Dirk Wears White Sox' was het album geen commercieel succes en de band besloot om hun image aan te passen. Ant huurde Malcolm McLaren – manager van de Sex Pistols – in om een en ander te bewerkstelligen. McLaren hees de bandleden in piratenpakkken en stelde voor om een meer toegankelijke en pop-georienteerde ritmische variatie op het punk genre te gaan spelen en opnemen. Adam & the Ants volgeden dit advies op en begon materiaal op te nemen voor een nieuw album. Echter, McLaren haalde alle overige bandleden over om de band te verlaten en hun te gaan gebruiken als de kernleden van de band Bow Wow Wow (foto). Adam Ant richtte gelijk een nieuwe Adam & the Ants op met gitarist Marco Pirroni, bassist Kevin Mooney, en de drummers Terry Lee Miall en Merrick (geboren Chris Hughes). Pirroni in het bijzonder werd erg belangrijk met de betrekking tot de muzikale richting die de band insloeg, dit als mede tekstschrijver van de nummers tesamen met Ant. Deze samenwerking zou duren tot de jaren '90.

Gevuld met een drijvende beat en aanstekelijke melodieën werd hun debuutalbum wat in 1980 uitkwam met de titel 'Kings of the Wild Frontier' een enorme hit in het Verenigd Koningkrijk, dit met drie top tien singles inclusief het nummer 'Ant Music'. Het succes ontstond mede dankzij een hele rits van verleidelijke en opwindende videoclips, met de magere, knappe Adam Ant gekleed in een piratenpak. Het jaar erop kwam het album 'Prince Charming' uit, met daarop de twee hitsingles 'Stand and Deliver' en 'Prince Charming'. Ook al was 'Prince Charming' een groot commercieel succes begon de formule een beetje dun te worden. Na 'Prince Charming' dumpte Adam zijn Ants om een solo carriére te gaan starten, en ging weer samenwerken met Marco Pirroni als mede tekstschrijver en ondersteunend muzikant. Ant's eerste solo album 'Friend or Foe' kwam uit in 1982, met daarop zijn eerste Britse nummer één single 'Goody Two Shoes' en de top tien hit  'Friend or Foe'. Ondanks het feit dat de opvolger van 'Friend or Foe' getiteld 'Strip' (1983) wel wat hoogtepunten kende en een paar hitjes, luidde het album het einde in van zijn tijdperk als Britse popster. Het in 1995 uitgekomen – door Tony Visconti geproduceerde – 'Vive Le Rock' kende wat leuke momentjes, maar het was té ingestudeerd en er kamen geen hitsingles vanaf, waarna Ant een verrassenderwijs zeer succesvolle carriére als acteur opstartte.

In 1990 besloot Adam om een comeback te maken met de aanstekelijke hitsingle 'Room at the Top' van het album 'Manners & Physique'. Helaas bleef het bij dit ene hitje waarna Ant de volgende vijf jaar zich weer ging toeleggen op het acteren. Toen hij in 1995 wederom terugkeerde waren echo's van zijn muziek hoorbaar in de muziek van onder andere de singles van Elastica, de neo-goth industrial rock van de Nine Inch Nails, en de pseudo-glam of Suede. In plaats van gebruik te maken van de new wave revival was er op Ant's nieuwe album 'Wonderful' niets meer terug te vinden van de stijlvolle, met ritme overladen muziek die hij begin jaren '80 maakte. In plaats daarvan positioneerde het album hem als een volwassen pop-rocker met krachtige nummers waarop akoestische gitaren nét zo prominent aanwezig waren als elektrische. Hetalbum werd zowel in de V.S. als de U.K. een gemiddeld succes, alsmede de single 'Wonderful'.

Na een serie van ge-remasterde versies van zijn albums komt in december 2001 'Antbox' uit. Heel sporadisch is Adam nog op het toneel te bewonderen en heeft in 2003 een nieuwe versie van zijn grote hit 'Stand and Deliver' opgenomen, dit met de titel 'Save the Gorrila'. Deze single is nooit uitgebracht. Dat de zanger zijn muzikale sporen nog steeds niet aan de wilgen heeft gehangen wordt bewezen door het feit dat hij binnenkort voor een tweetal concerten naar Nederland komt. De ontussen 57-jarige Ant werd eerder al bevestigd voor een optreden in Haarlem met zijn The Good The Mad & The Lovely Posse. Gisteren is bekend gemaakt dat hij ook op zaterdag 8 december met zijn band een concert zal geven in de ECI Cultuurfabriek te Roermond. Adam gaf een paar maanden geleden tijdens het Haagse Parkpop ook al een succesvol optreden.

Deel: