Waar de BOA de afgelopen jaren nog stond voor Bavaria Open Air, is het festival dit jaar een stapje hoger gegaan, door van het kleine Lieshout naar Eindhoven te verhuizen en er direct Brabant Open Air van te maken. Twee dagen en nachten op Strijp-S, het oude Philips-complex dat de laatste jaren meer en meer roem vergaard als het gaat om hét nieuwe centrum van Nederland en natuurlijk hoort daar een fantastisch concertpodium bij. Op 24 en 25 augustus is het Klokgebouw op Strijp-S dan ook weer het toneel van misschien wel het leukste nieuwe festival dat de laatste tien jaar is ontstaan: Brabant Open Air.

Tijdens de twee dagen (en nachten!) staat een line-up waar een festival trots op mag zijn. Op vrijdag 24 augustus wordt afgetrapt door De Veulpoepers 3.0. Voor wie even is vergeten wie De Veulpoepers waren, De Brabanders hadden eind jaren 70 een wereldhit in Nederland met ‘D’n Egelantier’. Nou ja, wereldhit… Iedereen kende en kent het nummer, maar de anarchisten traden bij geen muziekprogramma op tv op. De reden hierachter was net zo anarchistisch als eerlijk: De Veulpoepers weigerden te playbacken. Vorig jaar stond de band nog net zo anarchistisch als vroeger op Festyland en helaas, de protestsongs van weleer zijn nog net zo actueel. Dat De Veulpoepers belangrijk waren en zijn voor de muziek mag blijken uit het feit dat het deze groep muzikanten was die begin jaren 80 Theater Noorderlicht begonnen, de zaal die na een verhuizing nu bekend staat als Poptempel 013…

Dat de vrijdag een feestavond is, blijkt uit het feit dat Brabant Open Air na de Veulpoepers wat meer naar het Oosten programmeert. Uit het Limburgse America komt feestband nummer 1 naar Eindhoven. Rowwen Hèze hoeft voor niemand nog een introductie. Los Limbo’s zorgen al jaren voor een feeststemming in iedere zaal of tent waar de band optreedt. “Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag…” en heel Brabant Open Air zal – in ieder geval een vol uur – Limburgs lullen.

Voor wie het niet weet, de organisatie van Brabant Open Air is in handen van oer-Brabander Marc Meeuwis. Inderdaad, naast succesvol organisator ook de broer van… En natuurlijk kan broer Guus Marc niet laten stikken, dus zal de gezelligste zanger van Nederland nu eens een keer in dienst van broer Marc op het podium staan in plaats van andersom (Marc speelde jarenlang in de band van Guus). De anderhalf uur lange show die Guus Meeuwis op Brabant Open Air op het podium zal brengen zal helaas niet lang genoeg zijn om alle hits van de sympathieke leverancier van het officieuze Brabantse volkslied ten gehore te brengen.

Voor wie vrijdagavond nog lang niet moe is, is er nog een dikke afterparty. Speciaal voor alle 90’s liefhebbers gaat het van 00.00 tot 04.00 uur door met de grootste helden uit de jaren 90. Wie kent er niet de hits van Captain Jack, Snap!, Right Said Fred en The Vengaboys? Nee, niet zomaar gedraaid door Dj Gerard Ekdom, die de optredens aan elkaar draait, de bands staan zelf op het podium! Trek je meest extravagante kleding aan en als je een passe-partout of los ticket hebt voor de afterparty, dans jij op het vetste jaren 90-feest van Brabant!

Het lijkt heel wat, die vrijdag, maar het staat in schril contrast met met de tweede dag van Brabant Open Air. Die start al om half één ’s middags en dat moet ook wel, er staat te veel geprogrammeerd om anders op tijd klaar te zijn. 12.30 uur start de Back Corner Boogie Band, de nieuwe band van Jendrik Jan Loving (Jovink en de Voederbietels). 12 man in één band, dat kan eigenlijk alleen maar als je zoveel muzikale insporatie hebt dat je iedereen in je band nodig hebt, en gezien het repertoire van BCBB is die 12 man’s-bezetting zelfs nog krap te noemen. Van ingetogen Soul Ballads naar Led Zeppelin-achtige gitaar nummers en van een jaren ’50 sfeer naar Southern Rock songs. Een stevige dagopener…

Welk festival stond ze nog niet? Miss Montreal, het stoere kaasmeisje dat met ‘Just a flirt’ zo erg met de hitlijsten flirtte, da ze sindsdien niet meer weg te denken valt uit de Nederlandse muziek. Begin dit jaar kwam haar derde album uit, ‘I am hunter’, een titel die absoluut slaat op de hitnoteringen die de mooie Overijsselse najaagt, en verdient, want de 27-jarige Sanne Hans pakt hit na hit. Ow, en welk festivals ze nog niet stond? Brabant Open Air,m aar daar komt verandering in!

Na Miss Montreal is het rond 15.00 uur tijd voor Racoon! Vijftien jaar bestaan ze nu al, en ondanks dat de band uit Zeeland komt, Brabant voelt toch al een beetje als tweede thuisprovincie voor de mannen. Tijdens 200 Jaar Tilburg was de band van zanger Bart van der Weide de grote supriseact, nu mag iedereen het al direct weten: Racoon staat op Brabant Open Air! Hun laatste album ‘Liverpool Rain’ wordt door velen inmiddels al bezien als een van de beste Nederlandse producties van de afgelopen jaren, door nog meer mensen wordt de band gezien als een van de beste Nederlandse bands van de laatste 15 jaar.

The Asteroids Galaxy Tour is dan officieel wel een duo, Lars Iversen en Mette Lindberg nemen naar Brabant Open Air natuurlijk een complete band mee uit Denemarken. De vaste kern van Miloud Carl Sabri, Svend Meinild, Mads Brinch Nielsen en Jesper Elnegaard is al sinds 2007 bij elkaar, dus band voor beginnersfoutjes heof je bij de band niet te zijn. Van debuutsingle ‘The Sun Ain’t Shining No More’, via ‘Around the Bend’ en ‘The Golden Age’ tot hun laatste hit ‘Heart Attack’, ze komen allemaal voorbij.

Toen Colin Benders in 2009 het Kyteman’s Hiphop Orkest oprichtte leek een compleet nieuwe wereld open te gaan voor muziekliefhebbers die niet graag in hokjes dachten. Zoveel stijlen tesamen, en dat alles in een bombastisch samenspel gedirigeerd door trompetist Kyteman. De wereld schreeuwde om meer en kreeg… niets. Kyteman’s Hiphop Orchestra stopte op het hoogtepunt; ‘Sorry’. Na een tussenproject met Eric Vloeimans kregen de fans van het Hiphop Orchestra begin dit jaar dan toch nog waar ze op wachtten: The Kyteman Orchestra. Waar ze op wachtten? Nee meer! The Kyteman Orchestra is een unieke beleving waar je bij moet zijn geweest. Zodat je later tegen je kleinkinderen kan zeggen: “I was there!” Uniek in de wereld, en gelukkig op Brabant Open Air.

Slechts weinigen brengen een cover uit en scoorden daarmee een nummer 1 hit in verschillende landen. De Belgische Jonathan VandeBroeck lukte het in 2008 en ondanks dat slechts de opvolger van ‘Ayo technologies’, ‘You don’t know’ ook een grote hit werd, blijft de ontdekker van Selah Sue een graag en veel geziene gast op de verschillende popfestivals. Is het omdat de zanger zo’n sympathiek mens is of omdat de nummers van Milow stuk voor stuk gewoon goede nummers zijn en lekker in het gehoor blijven liggen? Wij gokken op beide redenen.

De band die om 21.00 uur op het podium staat versleet tweemaal zoveel platenlabels als basgitaristen. En ook daarvan hebben ze er al vier gehad. Simple Minds staat gewoon bekend om hun kritische kijk op muziek en gezien de vele succesalbums en -nummers die de band van Jim Kerr en Charlie Burchill heeft gehad, zitten ze daar vrijwel altijd goed mee. Vrijwel ieder jaar een album, hoewel er periodes bij zaten dat de band vier jaar niets van zich liet horen. We spraken Burchill jaren geleden en hij vertelde ons dat je beter niets kan uitbrengen dan rotzooi. True! Een van de grootste hits van de Simple Minds was natuurlijk ‘Don’t you (Forget about me)’… Hoe kunnen we ook…

Na zo’n band kan je eigenlijk wel stoppen. Hoe is een festival beter af te sluiten met zo’n topper… Nou, met de Kaiser Chiefs! De Britten spelen al sinds kindsaf samen in verschillende bands, voordat ze uiteindelijk samen komenin de Kaiser Chiefs, vernoemd naar het Zuid Afrikaanse voetbal-team Kaizer Chiefs. Dat de voetballiefhebbers de officiële afsluiter zullen zijn op het festival in de voetbalhoofdstad van Nederland zal de mannen uit Leeds dan ook zeker veel deugd doen. Het enige nadeel van de Kaiser Chiefs als afsluitende act is dat je waarschijnlijk nog dagen na Brabant Open Air met dat ene deuntje in je hoofd zal zitten… Ruby Ruby Ruby Ruby!

Een line-up dus, om van te smullen, en Maxazine zal er natuurlijk zijn zijn om verslag uit te brengen. De enige tip die we echter kunnen geven, is zelf nog kaarten te halen voor het festival en naderhand te genieten van de foto’s en verslag. Ow, en vergeet dan niet, als je dan toch een passe partout haalt voor het hele weekend, ook de afterparty van de zaterdag mee te nemen, een waar spektakel, waar de beste tributebands van het moment acte de presence zullen geven: Kings of Lyon (Kings of Leon tribute), Caroline Lowe (Amy Winehouse tribute) en Coldplace (Coldplay tribute). De grootste hits in één zaal. Wie wil nu nog meer???

Kaarten koop je via http://www.brabantopenair.nl

Foto De Veulpoepers 3.0 (c) Sander van den Berg/Maxazine.nl
Foto Vengaboys (c) Freddie de Roeck/Maxazine.nl
Foto Racoon (c) Bianca Meijer/Maxazine.nl
Foto Kyteman (c) Stephen Hotsma/Maxazine.nl
Foto Simple Minds (c) Robert Tjalondo/Maxazine.nl

Deel: