Vrijdagavond de 13e. Het einde van een donkere regenachtige dag. “Who’ll stop the rain?”. Wie anders dan John Fogerty kan deze dag nog redden? Het fonkelnieuwe en sfeervolle Ziggo Dome in Amsterdam is niet helemaal uitverkocht. Op zich niet zo vreemd. De 67-jarige John Fogerty leunt vooral op zijn successen als voorman van Creedence Clearwater Revival uit de jaren zestig en vroege jaren zeventig en voor zijn laatste hit, “The Old man down the road” moeten we terug naar 1984.

 

Met twee sterke CD’s in 2004 en 2007 staat Fogerty weer helemaal op de kaart. De wereldkaart wel te verstaan. Want al meer dan vijftig jaar toert John Fogerty onvermoeibaar over de continenten. “Rockin all over the world”, ook vanavond dus in Amsterdam. Het optreden is een aaneenschakeling van tijdloze Classic Rocksongs die al decennia lang meegaan en die je altijd zal blijven horen. Waar ook ter wereld, waar je ook komt. Van een trendy bar in New York of Tokio tot en met een houthakkershut ergens in de Alpen, overal hoor je John Fogerty. Niet voor niets heeft de zanger/gitarist een plaatsje in “Rock’n Roll Hall of Fame”.

Met nummers als – het openingsnummer- “Hey Tonight” , “Born on the Bayou” en “Green River” bewijst Fogerty in Amsterdam dat kritische waakzaamheid en optimisme hand in hand gaan. De essentie van Rock’n Roll. Hezelfde geldt voor de show van vanavond. Maar de houdbaarheidsdatum nadert, zo is mijn conclusie van vanavond. Want teveel dacht ik aan een bruiloftband in een dorpshuis. Want waarom wel covers als “Pretty Woman” en “I heard it to the Grapevine” en bijna geen songs van recentere albums zoals “Deja Vu again” . En een gitarist minder – dan blijven er nog vier over – had ook wel gekund. Zeker omdat het geluid in Ziggo Dome, eerlijk is eerlijk, tegenviel. Pas tegen het eind van de show, met nummers als “Down on the corner” en “Have you ever seen the rain” lijkt Ziggo Dome pas echt los te komen.

Dat de jaren tellen, blijkt tijdens “Fortunate Son”, het laatste nummer van de officiële setlist, als Fogerty’s stem volledig overslaat en het eerste couplet moet worden overgeslagen. Hoe dan ook. Met een weliswaar al jarenlang dezelfde toegift met “Rockin all over the world” en “Proud Mary” mogen ze voor mij vrijdag de 13e voortaan altijd wel afsluiten. Morgen (zaterdag) treedt John Fogerty samen met Bruce Springsteen op in Hyde Park, Londen. Ondanks alles, paradijs op aarde. Maar nogmaals, de houdbaarheidsdatum nadert.

 

 

Foto’s (c) 2012 Sander van den Berg

Deel: