Om de files en het slechte weer voor te zijn rijd ik om 15.30 weg uit Brabant richting Amsterdam om Lagwagon voor de zoveelste keer te zien. Vanaf 1992 zijn het geen onbekenden voor mij, de skateboard scene waarin ik me bevond zat vol met vrolijk klinkende skatepunk zoals NOFX, Strung out, Decendents en Lagwagon. Nu, 20 jaar (auw) later, realiseer ik me dat de teksten van Lagwagon mij het meest zijn bijgebleven. Om 19.30 uur gaat de zaal open en druppelsgewijs komen de bezoekers binnen, jong en oud lopen door elkaar heen wachtend op het voorprogramma, Useless ID. 

Het is exact 20.00 uur wanneer vier man afkomstig uit Israel de bühne op komen en van meet af aan de aandacht hebben van het publiek, rappe rifs gecombineerd met wat breaks en het bekende 1234 tempo volgen elkaar op. Weinig pauze tussen de nummers door, geen gekletst en een strak repertoire maken Useless ID tot een prettig voorprogramma die het onthouden waard is. Na een kwartier ombouwtijd worden we wakker gemaakt met een intro wat de hele zaal bekend voorkomt. Diverse intro's van onder andere de albums HOSS en TRASHED zijn in elkaar gemixt tot een geheel. 'Island of Shame' is het nummer waar Lagwagon mee begint gevolgd door Violins, het publiek wordt gek en ik sta meer mee te zingen dan te fotograferen…..

De energie die deze mannen nog in zich hebben om nummers in snel tempo strak te spelen is machtig. Gitaren vliegen door de lucht, de bandleden springen alle kanten op en Frontman Joey Cape neemt de zaal mee naar een feest van vijf kwartier. Vierentwintig nummers is de set groot. Joe Raposo, de bassist van de band, krijgt na een aantal nummers last van zijn hand wat voer is voor Joey om grappig te zijn, wat weer leidt tot een aantal lachsalvo's vanuit het publiek. Een aantal mensen zullen de "day after" wat hoofdpijn hebben gehad, niet zo zeer van de drank maar meer van de harde betonnen vloer die zij voelde wanneer het stagediven op die bodem ophield. Als je 30 plus bent of ouder en een aardige ronde vorm hebt opgebouwd is het niet verstandig te denken dat je weer 18 bent.

   

Deel: