"Van couscous tot kroket", aldus de spreuk op de wand bij binnenkomst. Muziek, performance en kolderieke straattheater acts. Uit alle windstreken van de wereld is wel wat neergestreken in het Leijpark. Niet alleen de variatie aan snacks, maar ook de optredens zorgen voor een lekkere wereldse mengeling. Omgeven door grote bomen en een frisgroene grasweide liggen diverse podia verspreid. Het nodigt uit tot rondstruinen en proeven aan een mengelmoes van culturen.

Even neuzen op de bondgekleurde bazar, een acute stop bij een bizar straattheaterduo en weer doorlopen naar het volgende podium. Waar de World Stage staat voor wereldse topacts staat de Fontys Stage voor opkomende talenten met internationale allure. Als Blaudzun de middag opent zijn de picknicktafels al bezet en hebben de eerste mensen hun kleedjes uitgelegd op het veld. De eerste zonnestalen vallen neer op de wei. Ziggo Recado en Chef’ Special trekken met hun reggae stijl meer mensen richting het hoofdpodium. Het moet haast wel stralend weer zijn als ook vanuit de Fontys Tent de reggaeklanken klinken.

"Waar in de flyer ‘Will and the People’ wordt aangekondigd als ‘relaxt’ klinken ze alles behalve dat. Met hun jonge energieke uitstraling en hun rock- popsound inbreng in de reggae zijn ze voor mij de aangename verassing van het festival. De uit Parijs afkomstige Danakil heeft ook een mix van reggae, maar dan met enerzijds roots, anderzijds ook weer moderne tonen. Makkelijk pakkend voor het massaal toegestroomde publiek is de reggae versie van ‘Je ne regrette rien’. Het Engelstalige monster Dope D.O.D. uit Groningen trekt met hun vette hiphop weer een heel ander publiek. Zo is er voor iedereen wel wat te zien, te horen en te proeven.

Crystal Fighters houd het echter op het einde niet droog. Als even later de feestpunkrockers van Dropkick Murphys het podium betreden hebben de wolken het alweer verloren van de zon. Door hun rauwe onstuimige folkrock wordt het veld wakker geschud. Fans en festivalgangers verbroerderen en beuken er voor het podium op los. Opeens een hele ander sfeer dan de rest van de dag. Na het vlammend optreden van I’n eye – De Uzz, is het tijd voor: Pitbull. Voor het eerst in Nederland en gewapend met een 18 koppige band zorgt de Cubaans-Amerikaanse rapper voor een waardig muzikale afsluiter van de zaterdag. Op naar Zondag!

 


Foto's (c) 2012 Marcel Hakvoort

Deel: