Van 17 t/m 19 augustus vindt op evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen de uitverkochte twintigste editie van A Campingflight to Lowlands Paradise plaats. Naast een uitgebreid alternatief muziekprogramma is er op het festival ook een rijk aanbod aan theater, dans en comedy. Vandaag wordt onder de naam Lowlands Bookstore het literatuurprogramma bekendgemaakt.

Buddy Wakefield komt naar Lowlands! De Amerikaan van letterlijk twaalf ambachten (waaronder straatmuzikant in Amsterdam, houthakker in Noorwegen en straatverkoper in Spanje) is uiteindelijk goed terechtgekomen als tweevoudig wereldkampioen poetry slam. En daarvoor moet je wel wat meer kunnen dan een potje Sinterklaasrijmen. Niet voor niets staat Buddy naast zijn dichtbundels vooral bekend om zijn liveshows en is hij daarmee geknipt voor Lowlands: rauw, humoristisch en hartstochtelijk.

Jan van Mersbergen draagt voor uit zijn ‘vasteloavesroman’ Naar de overkant van de nacht waarmee hij eerder deze week genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs. Plaats van handeling: een lange met alcohol doordrenkte carnavalsnacht in Venlo waarop niemand is wie hij is. Onder begeleiding van de Venlose Blaoskapel D’n Heiten Haspel belooft dit één groot feest te worden.

Nico Dijkshoorn is schrijver, dichter en muzikant; liefst allemaal tegelijk. Bekend van Voetbal International, de Volkskrant, De Pers, Twitter @Dijkshoorn. En natuurlijk van DWDD, waar hij wekelijks zijn in even sarcastische als hartstochtelijke afzeikhumor gevatte beschouwingen op kenmerkend neuzelige zeurintonatie dwars door het scherm heen spuwt.

De Amsterdamse journalist James Worthy (voor o.a Blend, Revu en CJP Magazine) debuteerde vorig jaar met een roman over zichzelf, als een door de liefde bedrogen auteur met een doodswens en een seksverslaving. Met meer dan 20.000 verkochte exemplaren in een half jaar tijd katapulteerde hij zijn schrijver naar sterrenstatus.

Het roemruchte nummer Fuck you Lucy van de hiphopband Atmosphere vormt het vertrekpunt voor de Wintertuin-productie Lucy. Stadsdichter van Nijmegen, Dennis Gaens, en indie-hiphoppers Macronizm slaan de handen ineen en maken een voorstelling rondom dat ene onbereikbare meisje.

De sterren van Puur Gelul zorgen voor de nodige hilariteit binnen Lowlands Bookstore. De groep rondom rashagenees Boozy wordt aangevuld met special guests Henk van Straten en Hugo Borst.

Onder de titel ‘De Turken Komen’ worden auteurs van Turkse afkomst Murat Isik, Özkan Akyol en Nazmiye Oral geļnterviewd door literair journalist Jasper Henderson.

Na tien muziekalbums en twee romans heeft de Groningse Fries Meindert Talma nu ook een dichtbundel uit: Laat het orgel jammeren. Talma begeleidt zijn gedichten met de Harmophone (een oud jaren vijftig West-Duits kofferorgeltje) en een kleine synthesizer. Hij treedt op samen met schrijver, muzikant en collega-Fries Nyk de Vries. Zijn indringend voorgedragen prozagedichten, ultrakorte absurde verhalen, ondersteunt hij met muziek.

Voor het tweede jaar gaat Academisch-cultureel centrum SPUI25 een samenwerking aan met Lowlands. Ernst-Jan Pfauth interviewt Menno Wigman, Esther Gerritsen en Tommy Wieringa over de kruisbestuiving tussen literatuur en muziek, aan de hand van door hen uitgekozen muziekfragmenten.

Het Poėziecircus presenteert twee bijzondere literaire programma’s. Het Lowlandspubliek kan in bad met een dichter. Een wellness-behandeling voor lichaam en geest! Men kan onder andere het bad delen met: Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Thomas Möhlmann, Anne Broeksma, Kira Wuck, Nadine Ancher, Hanneke van Eijken, MerijnSchipper en Destanny Selawetti. In de Literaire Relishow geven dichters, schrijvers, rappers en gospelsingers hun woorden de geest. Maarten Das, Erik Jan Harmens, Vrouwkje Tuinman, Buddy Wakefield, Ingmar Heytze, Alexis de Roode en rapper Dox (Unorthadox) houden bevlogen performances onder leiding van voorganger F. Starik (voormalig stadsdichter van Amsterdam) en op muziek van Gospelkoor Voiced.

De Recensiekoning recenseert ‘alles’: dagen, de kwaliteit van kraanwater, de klinkers in de Kerkstraat, medicijnen, een droom. En dus ook Lowlands! Het Lowlandspubliek kan bijdragen door alle denkbare Lowlands-gerelateerde onderwerpen te recenseren.

Lamoer maakt afwisselende programma’s over literatuur waarin schrijvers, acteurs en opiniemakers vertellen over hun werk, hun held, hun passie, en meer. Op Lowlands komt Tommy Wieringa vertellen over zijn muzes, Ingmar Heytze over zijn literaire held, Gustaaf Peek en Saskia de Coster gaan speeddaten, Diederik Jekel vertelt over feit en fictie en Tim Goditiabois doet Bonita Avenue in twee minuten.

Vorig jaar bleek al dat er onder de Lowlandsbezoekers veel literair talent rondloopt en daarom organiseren Lowlands en literairwerk.nl dit jaar weer een schrijfwedstrijd. De winnaar krijgt niet alleen 2 kaarten voor Lowlands maar verdient ook een plekje binnen het literaire programma van Lamoer om zijn of haar werk voor te dragen. Meer info op www.literairwerk.nl/schrijfwedstrijd-lowlands-2012-en-literairwerknl

In de komende weken worden nog enkele acts aan het literatuurprogramma toegevoegd.

Deel: