‘Off the Wall’ – een van de millionsellers van Michael Jackson – was het album welke ik vorige week hier in ‘Legendary Albums …..’ de revue liet passeren. Vandaag ga ik een héél andere richting op. Van Jackson’s funk, disco-pop, soft rock, jazz en pop ballads reis ik vandaag naar de rock uit “Down Under”. Met een kleine 50 miljoen verkochte albums mag ‘Back in Black’ zeker niet ontbreken in het rijtje. Deze keer in ‘Legendary Albums ….. Back in Black’ (AC/DC).

‘Back in Black’ is een album van de Australische rock band AC/DC. Het is hun zevende album wat op 25 juli 1980 uitkwam in Australië en het zesde album wat internationaal gereleased werd. ‘Back in Black’ was het eerste album wat de band opnam zonder de in februari 1980 op 33-jarige leeftijd overleden zanger Bon Scott, en was een eerbetoon aan hem. De band had na de dood van Scott overwogen om er mee te gaan stoppen, maar uiteindelijk besloten ze om toch door te gaan. Kort daarop trad zanger en tekstschrijver Brian Johnson toe tot AC/DC. Net als bij hun album ‘Highway to Hell’ werd ‘Back in Black’ geproduceerd door Robert John “Mutt” Lange. ‘Back in Black’ is opgenomen in de Compass Point Studio’s in Nassau, Bahamas, en de Electric Lady Studio’s in New York, alwaar het album ook gemixt werdt.

‘Back In Black’ is gemastered door Bob Ludwig bij Masterdisk, NY. Het album werd geremastered en opnieuw uitgebracht in 1994, daarna in 1997 weer, dit keer deel uitmakend van de Bonfire box set. In 2003 kwam ‘Back in Black’ wederom uit, ditmaal als onderdeel van de AC/DC remasters series. Als toevoeging kwam er een jaar later een zogeheten Dualdisc versie uit, met daarop het album in LPCM Stereo formaat en de video documentaire ‘The Story of Back in Black’. Het album is tot op de dag van vandaag wereldwijd ruim 49 miljoen keer over de toonbank gegaan, en verdiende daarmee de titel “Third highest-selling album of all time”, en “The best-selling hard rock album”, alsmede de titel “The best-selling album ever released by an Australian musical act”. Op 13 december 2007 bekroonde de RIAA (Recording Industry Association of America) het album met 22 keer de platina status, met 22 miljoen verkochte albums alleen al in de V.S.

Na het success van hun vorige album, ‘Highway to Hell’, begon Bon Scott en zijn band aan het ontwikkelen van een nieuw album. Sommige nummers waren al af toen Bon Scott onverwacht overleed aan de gevolgen van alcoholvergiftiging. Toen Brian Johnson leadzanger van AC/DC werd, besloot de band om de nummers waarmee ze onder leiding van Scott begonnen waren af te maken, met de Young broertjes voor de muziek en Johnson voor de teksten. ‘Back in Black’ bevat een aantal van AC/DC’s grootste hits, waaronder: ‘Hells Bells’, ‘Shoot to Thrill’, ‘You Shook Me All Night Long’ en de titeltrack ‘Back in Black’. Het laatste nummer van het album, ‘Rock and Roll Ain’t Noise Pollution’ behaalde de 15e plaats in de UK Singles Chart, dit was de single die de hoogste positie bereikte van alle singles die van het album uitkwamen.

http://www.youtube.com/watch?v=n1BtExxkP0M

ls gezegd is het album opgenomen in de Compass Point Studios in de Bahamas. Dit was best lastig voor de band, hun apparatuur werd in eerste instantie ingenomen door de douane, en het eiland werd geteisterd door tropische stormen waardoor de volledige electriciteitsvoorziening van de studio uitgevallen was. Johnson had moeite met het aanpassen aan de omgeving en het klimaat, hij refereerde de eerste tekstregels van ‘Hells Bells’ aan het weer. Angus Young, gitarist van de band laat weten dat de volledig zwarte hoes van het album een teken van rouw was voor Bon Scott. Atlantic Records was het niet eens met de albumhoes, maar stemden toe wanneer de band hun logo zouden omlijnen met een grijze kleur.

Ondanks het enorme commerciële succes, is ‘Back in Black’ niet het album wat de hoogste positie behaalde in de V.S. ‘Back in Black’ piekte op de 4e plek, de opvolger, ‘For Those About to Rock We Salute You’, behaalde in 1981 de toppositie aldaar, hun album uit 2008, ‘Black Ice’ evenaarde dit. Ookal behaalde ‘Back in Black’ in 1985 de hoogste positie in de Britse hitlijsten, het nummer ‘Let Me Put My Love into You’ kwam in de “Parents Music Resource Center Filthy Fifteen list” op de zesde plaats terecht. Het album staat in veel “best of” lijsten. Met de enorme verkoopcijfers is het het best verkochte hardrock album aller tijden. Michael Jackson’s ‘Thriller’ en ‘Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon’ zijn de enige twee albums die beter verkochten. In 1989 zette Rolling Stone magazine het album op de 26e plaats in de “100 Greatest Albums of the ’80s” lijst. Het nummer ‘Back in Black’ kwam in hetzelfde blad op de 187e plek te staan in hun “500 Greatest Songs of All Time” lijst.

Deel: