altVorige week besprak ik in deze rubriek het vierde en meest succesvolle album 'Superunknown', van Soundgarden. Vandaag een album uit 1995, wat wereldwijd een enorm commercieel succes was. Met wereldwijd ruim 22 miljoen verkochte exemplaren en in hun thuisland is het album het derde best verkochte album ooit, dit na Queen's 'Greatest Hits' en 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van The Beatles. Deze keer in 'Legendary Albums ….. (What's the Story) Morning Glory?' (Oasis).

Er zijn maar weinig modernere bands die zowel disfunctioneel als succesvol zijn geweest. De afgelopen twee decennia was Oasis die band. Op het hoogtepunt van de groep brachten ze (W'hat the Story) Morning Glory? uit. De lovende kritieken, de internationaal vergaarde faam en de commerciële aantrekkingskracht zou veel langer dan de groep zelf blijven bestaan. De groep begon met vier muzikanten, waaronder Paul 'Bonehead' Arthurs, Paul "Guigsy" McGuigan, Tony McCarrol, en Liam Gallagher. De oudere broer van Liam, Noel Gallagher, voegde zich kort na het uitkomen van '(W'hat the Story) Morning Glory?' bij de band en bracht een berg nieuw materiaal mee.

{slide=Oasis – 'Wonderwall'}http://www.youtube.com/watch?v=6hzrDeceEKc{/slide}

Toen Oasis in 1993 na een optreden opgemerkt werd door een mede-eigenaar van Creation Records is het balletje langzaamaan gaan rollen. Het jaar erop kwam via die maatschappij hun zeer populaire debuutalbum 'Definitely Maybe' uit. De enorme publiciteitsgolf en de wereldtournee die volgden na de release van het album legden nogal wat druk op de persoonlijke omgang van de bandleden. Noel verliet Oasis maar keerde al snel weer terug, en Alan White verving de originele drummer Tony McCarroll. In deze samenstelling werd in 1995 '(What’s the Story) Morning Glory?' opgenomen. 

{slide=Oasis – 'Morning Glory'}http://www.youtube.com/watch?v=gr7MSSPNH9o{/slide}

Na de release van '(What’s the Story) Morning Glory?' haalde het album de top van de hitlijsten, met een verkoopcijfer van ruim 4,4 miljoen stuks alleen al in de U.K. De reden waardoor het album ruim 1,5 jaar in de albumlijsten stond is de kracht van de singles welke na de release van het album uitkamen. De single 'Wonderwall' deed het wereldwijd enorm goed, 'Morning Glory' en 'Champagne Supernova' deden het vooral in de V.S. en Australië zeer goed. Het album wat voor het grote succes zorgde voor Oasis werd ook hun ondergang. Als gevolg van een serie incidenten die zich on tour voordeden, de enorme wisselingen van samenstelling en de druk tussen de broertje Gallagher die steeds hoger werd kwam het keerpunt in 2009 na de opnames van hun vijfde album.

{slide=Oasis – 'Don't Look Back in Anger'}http://www.youtube.com/watch?v=qA3r_QiYsME{/slide}

Noel stapte wederom op, en startte zijn eigen projekt getiteld High Flying Birds. Liam ging verder met een uitgeklede versie van Oasis, waarvan hij recentelijk de naam wijzigde in Beady Eye. De band heeft tot nu toe één album afgeleverd, het heet heel toepasselijk 'Different Gear, Still Speeding'.

{slide=Oasis – 'Champagne Supernova'}http://www.youtube.com/watch?v=-cJauX_q6wI{/slide}

Deel: