Wilko Terwijn behoort al jaren tot de top van de Nederlandse stand-up comedy. Dit seizoen komt hij met zijn vijfde one-man show ‘Guerrilla’. Tijd om de cabaretier een keer aan de tand te voelen over zijn nieuwste show. ‘Guerrilla’ staat voor een tegenbeweging. Maar wat is een tegenbeweging, als alles stilstaat? Wie durft er nog te rebelleren, als rebelleren alleen nog maar kan via een T-shirt of SMS? Wie is er nog bereid om te vechten voor zijn idealen, als niemand meer weet wat dat zijn? Met ‘Guerrilla’ slaat Wilko Terwijn onverwachts toe. Hij ontregelt en saboteert met een mix van stand-up comedy, cabaret en improvisatie. Wij spraken Wilko in de voorbereidingen naar zijn première.

“Een theatervoorstelling wordt altijd een seizoen van te voren geboekt en toen liep ik al met het idee rond om iets te doen met verzet. Ik vroeg me af wat er moest gebeuren om mensen zover te krijgen dat ze zeggen: ‘Tot hier en niet verder.’ En de voorstelling wordt alsmaar actueler. Intussen hebben we de Arabische lente gehad, de occupy beweging is wereldwijd opgestaan en we zijn wel klaar met banken, de EU en politici”, aldus de cabaretier.

Met zo’n uitleg wilen we natuurlijk weten hoe Terwijn op zijn ideeën komt, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Wilco: “Inspiratie vind je overal. In bijna alles wat wij doen is wel wat grappigs te ontdekken. Maar voor een cabaretvoorstelling is het ook belangrijk dat je iets verder gaat dan ‘het is uit met mijn vriendin’. Ik zie het liefst een cabaretier die zichzelf uitdaagt, die durft te experimenteren. Deze voorstelling had ik drie jaar geleden niet kunnen maken. Een voorstelling moet urgentie hebben. Een reden waarom je wilt vertellen wat je vertelt.”

De vraag is dan ook of het zijn eigen idealen zijn die hij gebruikt in zijn show. “Behalve een zo goed mogelijke voorstelling maken, denk ik niet dat mijn idealen heel veel verschillen van iedereen. De hoop dat we gebruik maken van gezond verstand. De hoop op een gelukkig leven, rechtvaardigheid dat soort zaken. Maar het grootste verschil is dat we misschien wel af moeten van ons huidig ideaalbeeld van democratie. Misschien moet democratie veel directer? Er is veel veranderd sinds Drees of Den Uil. We leven tenslotte in de 21ste eeuw. ‘Moet Mauro blijven? SMS nu naar 123 democratie. U kunt nog tot 12 uur stemmen.’ Dat scheelt een hoop tijd, geld en slaapverwekkende debatten.”

Een guerrilla is een strijd met hinderlagen en verrassingselementen, hoe ben je van plan omde zalen te veroveren? “Stukje bij beetje. Ik heb een aantal guerrilla-acties waar ik mee wil gaan spelen. Het zal me niets verbazen als mijn Guerrilla al voor een voorstelling in het straatbeeld van die plaats opduikt”, aldus de guerilla-cabaretier. Terwijn wil door die tactiek steeds meer en meer. “Ik wil komend jaar weer op het internationale comedyfestival in Edinburg optreden en een vaste plek in London veroveren. Bovendien wil ik voor het jaar is afgelopen even een nieuwe kalender voor de Maja’s maken, want anders zijn we de Sjaak”, Sluit hij het interview af. We helpen het hem hopen.

//

Deel: