Zoals jullie weten is het bij Maxazine deze week de Nederlandse week in de muziekquiz! Iedere dag om 18.00 uur een vraag, en vanaf afgelopen zondag gaat het iedere dag over een Nederlandse artiest of productie. Van het album welk ik deze keer bespreek zijn geen singles uitgebracht, desondanks behaalde het toch de nummer één positie in de albumhitlijst bleef maar liefst 118 weken in deze lijst staan. Deze week in 'Legendary Albums …. Vroeger of Later' (Robert Long).

Met recht was Robert Long een van de meest getalenteerde artiesten die Nederland heeft voortgebracht. Hij was niet bang om taboe doorbrekende onderwerpen aan te snijden als sex, overspel, homoseksualiteit. Met het nummer 'Jezus Redt' waagde hij het ook om de gelovigen onder ons aan te vallen. Vanwege deze nogal gevoelige onderwerpen werden niet alleen het album maar ook Robert zelf geboycot door diverse Nederlandse omroepen als de EO, NCRV, TROS, AVRO en de KRO.

{slide=Robert Long – 'Toe Maar Jongens de Beuk Erin'}http://www.youtube.com/watch?v=8ir3ue2uA3k{/slide}

Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman, beter bekend als Robert Long, geboren te Utrecht op 22 oktober 1943, was een Nederlands zanger, schrijver, componist, cabaretier en televisiepresentator. Rober en zijn gescheiden moeder hadden een slechte verstandhouding met de gelovige inwoners van hun woonplaats, dit werd alleen maar erger toen Robert uit de kast kwam. Zijn homosexualiteit en zijn levensstijl vielen niet in goede aarde, deze weerstand zorgde ervoor dat hij zich in zijn muziek ging verzetten. 

{slide=Robert Long – 'Jezus Redt'}http://www.youtube.com/watch?v=qw4u1p41fIk{/slide}

Na werkzaam geweest te zijn bij de HEMA besloot Robert op de muziek in te gaan. In 1963 richtte hij als Bob Rewell de band The Yelping Jackals op. Vier jaar later trad hij toe tot Gloria, wat later Unit Gloria werd. In het begin zong hij in het Engels, in 1971 ging hij solo verder onder zijn definitieve artiestennaam Robert Long. Na een korte periode in het Engels gezongen te hebben, koos hij voor een Nederlands repertoire. De zelfgeschreven liedjes gaven zijn mening weer over de maatschappij en de politiek. In het begin van zijn carriére lukt het maar niet om door te breken, toen hij 'Vroeger of Later' uitbracht had hij meer succes. Het album wat in 1974 uitkwam verkocht ruim 500.000 keer en stond 118 weken in de albumhitlijst. In die periode stond 'Vroeger of later tot drie keer toe op de hoogste positie. Toen het album uitkwam heeft het heel wat stof oplaaien, wat opvalt is dat de nummers vandaag de dag nog steeds aktueel zijn.

{slide=Robert Long – 'Vieze Lieze'}http://www.youtube.com/watch?v=IXKFfBIHuRQ{/slide}

{slide=Robert Long – 'Mien'}http://www.youtube.com/watch?v=8Andb0JvAX4{/slide}

Deel: