Een rekensom leert dat 5×5 altijd het getal 25 oplevert. 5 x 5 is ook de naam van de clubtour die de Simple Minds aandoen waarmee ze 5 numers spelen van hun 5 eerste albums: ‘Life In a Day’, ‘Real to Real Cacophony’, ‘Empires and Dance’, ‘Sons’, ‘Fascination/Sister Feelings Call’ en ‘New Gold Dream (81, 82, 83, 84)’ uit de jaren 1979-1982. Paradiso Amsterdam was het decor van alweer de 4e 5 x 5 tour welke was gestart in Portugal 2 weken geleden. 5 songs van 5 de eerste albums zouden vanavond gespeeld worden en op 20 februari komt platenmaatschappij EMI met een verzamelbox met deze 5 albums, samen met onuitgebracht materiaal (B-kantjes en live-opnamen).

De zaal is vol, het concert al weken uitverkocht en niet heel onverwachts is de zaal voornamelijk gevuld met 35 +ers en een flink aantal internationale fans. Iets over 8-en wordt iedereen welkom geheten door de luidspreker en aangekondigd dat rond half 10 er een korte pauze zal zijn waarna de band verder zal gaan met het 2e bedrijf.

Dan is het kwart over 8 en de lichten gaan uit… 1 voor 1 lopen de heren het podium op onder luid applaus van het publiek. Live hit van het eerste uur I Travel wordt ingezet en heerlijk opgevolgd door Thirty Frames a Second en het publiek gaat gelijk los. Het is leuk om te zien dat Jim Kerr zijn Dance- moves nog niet verleerd is na ruim 30 jaar optreden..alhoewel er soms haperingen lijken te zijn in zijn bewegingen, of lijkt het er wat onhandig uit te zien.. maar zijn enthousiasme blijft mooi om waar te nemen.. zijn stemgeluid nog bijna in topconditie als in zijn jongere jaren.. En ook de overige bandleden die er net zo veel zin in lijken te hebben als hij en de fans dat doen.

Vanaf de 1e minuut lijkt het alsof Jim en zijn mannen niet in poptempel Paradiso speelden maar in een uitverkocht Stadion de Kuip.. Met zo veel bezieling zetten ze hun show neer. Nummers komen voorbij als ‘Wasteland’, ‘Room’ en ‘Pleasently Disturbed’ en om mij heen wordt meegeklapt en gedanst. Na een korte onderbreking van de show gaan de heren verder met hun energieke optreden met nummers als ‘Chelsea’, ‘Glittering Prize’ en ‘Promised you a Miracle’. Laatstgenoemde misschien de bekendste welke die avond gespeeld werd voor de niet zo bekende Simple Minds fan want gezien het concept werden de grote hits als ‘Belfast Child’ en ‘Alive and Kicking’ niet gedaan. Deze fantastische 2,5 uur durende show, in een volgepropte dampende Paradiso eindigt met het nummer ‘New Gold Dream 81 82 83 84’. Als ik tijdens het concert goed heb meegeteld en meegeschreven is dit liedje 26 van de avond. Vanavond was 5 x 5 = 26


Foto’s (c) 2012 Robert Tjalondo

Deel: