Pinkpop 2012 is over een paar maanden weer het grootste festijn van mei 2012. Soundgarden en Bruce Springsteen zijn inmiddels bevestigd, verder hult de organisatie zich nog in nevelen. Wij hebben de geruchten en must-haves verzameld en gecombineerd met de mogelijkheden. Zie hieronder voor een lijstje van wie wij denken dat ze op Pinkpop 2012 zullen staan. Als je zelf geruchten hoort kan je ze in de comments kwijt…

Metallica: de metalgoden hebben een flop achter de rug met Lou Reed en willen niets liever dan dit zo snel mogelijk vergeten. Metallica stond een paar jaar geleden al op het festival en dat is iedereen bevallen. De kans dat ze komen is groot, aangezien het huidige tourschema:

{slide=tourschema Metallica}

May 23, 2012 – Oslo, Norway Vallehovin
May 25, 2012 – Lisbon, Portugal Rock In Rio
May 28, 2012 – Werchter, Belgium Festivalpark
June 1, 2012 – Nurnberg, Germany Rock Im Park
June 2, 2012 – Nurburgring, Germany Rock Am Ring
June 6, 2012 – Horsens, Denmark State Prison Open Air
June 9, 2012 – Donington, England Download Festival
June 10, 2012 – Nickelsdorf, Austria Nova Rock
{/slide} Wees nu eerlijk, daar past Pinkpop op 27 of 29 mei toch precies in?

Gotye: De sympathieke Belgische Australiër brak afgelopen jaar definitief door en gezien het succes van zijn clubtour is het vrijwel onmogelijk dat de festivals om Gotye heen kunnen. Februari komt hij nog voor enkele uitverkochte concerten naar Nederland om daarna enkele maanden te vertoeven in de Verenigde Staten. In mei staan nog compleet geen concerten gepland, dus ready voor het het festivalseizoen zal Gotye 10 tegen 1 een opwachting maken op Werchter en Pinkpop. Anders let Jan Smeets echt niet op…

Crystal Fighters: Do you want to go to Pinkpop with me, het is zo overduidelijk. De band trad pas nog op in ons land, maar deze zomer zijn de Spaans/Engelse muzikanten nog helemaal vrij. En om de hele zomer op de plage te liggen, terwijl Pinkpop roept?

Simple Plan: Touren de komende maanden door heel Europa, maar doen Nederland slechts aan in Eindhoven, op 18 maart. Wel meteen in de nieuwe poptempel aldaar, maar de band is natuurlijk een enorme festivalband en eind mei nog helemaal vrij. Zouden de rockers dit jaar nog een keer komen? Wij vragen het ons af.

Gers Pardoel: Helemaal doorgebroken en ja, Pinkpop is gevoelig voor doorbraken. Niet alleen rock vindt een plek op het festival in Landgraaf, ook de poppy hiphop van deze rapper zal niet misstaan. Wij gokken op een prominente positie op het festival, als hoofdact van een van de dagen in de tent.

Jah6: André Hazes goed reggae en iedereen heeft de spin-off van Beef al lang in de armen gesloten. De mannen van Jah6 staan bekend om een feestje, gezien het spectaculaire optreden op o.a. Festyland. Het tweede podium is inmiddels een mooie grootte voor de mannen en wij verwachten dan ook een feestje op Pinkpop. En een paar rood-geel-groene vliegers.

Deep Purple: De legendarische rockers zinspelen al jaren op een comeback en een nieuwe cd zou inmiddels zijn opgenomen. De band heeft dan ook eindelijk besloten dit voorjaar weer te gaan touren, hoewel Europa pas aan het eind van het jaar op het programma staat. Nederland nog niet, en de mannen zijn vrij in mei… Het is mogelijk…

Radiohead: 2012 wordt het jaar van Radiohead: een nieuw album en de band kondigde al aan verschillende festivals af te gaan. Tot eind april in de V.S. maar vanaf juni in Europa. Daar kan een Pinkpopje van te voren dus makkelijk bij komen.

De Heideroosjes: Tsja, de kans dat de Heideroosjes NIET op Pinkpop staan achten wij uitgesloten. Niet eens waarschijnlijk uitgesloten, nee: UITGESLOTEN. De punkers stoppen er dit jaar mee, zijn net als Smeets mede-Limburgers, publiekslievelingen, festivalbeesten en hey, het is al weer 7 jaar geleden dat ze op Pinkpop stonden. Read our words: De Heideroosjes staan op Pinkpop, dat voor één optreden PUNKPOP wordt.

Elbow: In maart in Australië, maar rustigaan wordt de Europese tournee gepland met een eerste concert in Engeland in juni. Vorig jaar ook al op Pinkpop, dus we houden een slag om de arm, omdat ook Pinkpop niet makkelijk een herhaling doet in het jaar er op volgend, hoe goed het optreden ook was.

Matt Elliot: Zit sinds zijn tournee met Yann Tiersen tegen zijn definitieve doorbraak aan en aangezien de zanger begin dit jaar een nieuw album uitbrengt, zit er een grote kans in dat Pinkpop Elliot eindelijk een keer vraagt.

Fishbone: Traden in 1989 al een keer op op het festival, maar zijn met de release van hun laatste album eind vorig jaar weer bezig met een goede comeback. Gezien de muziek van de band zouden ze niet misstaan op Pinkpop, maar of Smeets dat ook ziet?

Dan hebben we nog wat bandjes met nieuwe albums uit, en passend in de stijl van Pinkpop: Blaudzun, Die Antwoord, Tindersticks, The Maccabees, Chickenfoot en Nederlands talent Wolfendale.

Nog wat bands die wel kunnen, hoewel de waarschijnlijkheid hiervan een stuk minder is… vooralsnog…: Kaiser Chiefs, Fleet Foxes, Queens of the Stone Age, Lykke Li, Basement Jaxx, The Gaslight  Anthem,

Geroepen werd om Pearl Jam, die band staan in juni tweemaal in de nieuw te openen Ziggo-Dome in Amsterdam, de kans dat de rockers ook op Pinkpop zal staan is dus eigenlijk gewoon uitgesloten. Of concertorganisator MOJO zou wel heel stom moeten zijn. Ook de Red Hot Chili Peppers kunnen we in dat kader uitsluiten, 28 juni in Nijmegen is te kort op elkaar, ondanks dat ze wel op Werchter staan. Jammer. Tsja, de roep om Coldplay was er al jaren en telkens kwam het er niet van. De rockers stonden vorig jaar toch eindelijk op Pinkpop en staan dit jaar op 26 mei in Zwitserland en komen op weg naar de eerste gig in Engeland op 29 mei toevallig in de buurt van Landgraaf. Zal het er dan toch van komen dat ze nog een keer komen? Wij gokken van niet.

Deel: