Het nieuwe album van Nederlands beste jazz-trompetiste Saskia Laroo is er in collaboratie met de iets minder bekende maar zeker niet slechte zanger en pianist Warren Byrd. Twee van de beste jazzmuzikanten ter wereld samen op één cd, dat moet wat zijn. En dan ook nog eens als een tribute to Miles Davis en Thelonious Monk, hoe wil je het hebben? Zo dus met ‘Lady Miles Davis’ en Monk-kenner Byrd.

 

Dat Saskia Laroo bij de gemiddelde muziekliefhebber nog geen belletje doet rinkelen is niet abnormaal. Niet abnormaal maar zeker ook niet terecht, want alleen de echte muziek-connaisseurs kennen de trompetiste, en dat is jammer. Warren Byrd hoeven we aan de jazz-liefhebber ook niets over wijs te maken. De Amerikaanse zanger/pianist is ook in Nederland niet meer de grote onbekende aangezien ook hij al jaren optreedt met Laroo, zoals op 9 mei vorig jaar ook op tijdens het Amersfoortse Jazz festival. Het publiek reageerde enthousiast en een nieuw duo was geboren, Laroo/Byrd.

Samen brengen de twee een ode aan twee giganten uit de jazz, Thelonious Monk en Miles Davis. Tenminste, dat wordt beweerd, hoewel het op het eerste gezicht lijkt alsof de tribute niet meer inhoud dan een naamsvermelding om de verkoop omhoog te krikken. Niets is minder waar, ‘Two of a kind, a tribute to Miles & Monk’ bevat dan misschien maar slechts twee tracks per legende, de gehele CD is opgenomen met het gedachtengoed van de twee in het achterhoofd.

Het album begint met ´Pretty Rome´, een track van Laroo, waarbij Byrd de opening doet, maar het nummer geheel overlaat aan de jazz-diva. Over het algemeen beval ‘Two of a kind’ veel jazz-gesprekken tussen de twee instrumenten, hoewel Laroo op een enkel nummer de contrabas ter hand neemt, en Byrd zijn scat uitprobeert op ‘Scat Firmation’. Kort misschien, maar uiteindelijk is het de heerlijke mix tussen piano en trompet waar we op wachten. Byrd’s heerlijke stem horen we verder nog wel terug op zijn eigen compositie ‘Beyond the Flaw’ en die van Laroo, ‘Brighter Day’, maar dan houdt het ook wel op met de zang. Jammer, want in feite kennen we Byrd als zanger. Op ‘Two of a kind’ houdt hij het echter voor het overgrote deel bij de toetsen.

Over en weer gaan Warren Byrd en Saskia Laroo over de plaat met vrijwel om en om een compositie voor trompet, dan wel een voor de pianokwaliteiten van Byrd en op deze manier maken de twee er van ‘Two of a kind’ een bijzondere CD van. Stuk voor stuk klassemuzikanten, tesamen een uitdagend duo. (8/10) (Laroo Records)


Deel: