Volgend jaar is het tweehonderd jaar geleden dat de Gebroeders Grimm hun sprookjes optekenden uit de monden van de vele verhalenvertellers die Europa toen nog rijk was. Met grote gevolgen! Ieder kind in Nederland en ver daarbuiten is opgegroeid met de bekende verhalen van o.a. Roodkapje, De gelaarsde Kat en Doornroosje. Om het tweehonderd jarig bestaan te vieren heeft Zwolle besloten de stad volgend jaar om te toveren tot Grimmstad. Het hele jaar door zullen er activiteiten plaatsvinden die in het teken staan van sprookjes.

De aandacht voor Grimm is groot. De verzamelde sprookjes van de gebroeders bevatten immers ons culturele erfgoed. Elk kind van vroeger en nu groeit op met de sprookjes van Grimm. Het zijn er minstens tweehonderd! Ze zijn tot op de dag van vandaag geliefd om hun actuele, universele thema’s. Het naderende Grimmjubileum spreekt dan ook bij velen in Nederland en de rest van Europa sterk tot de verbeelding. In heel Europa zal er veel georganiseerd worden. Het gonst nu al. Zwolle ziet het Grimmjubileum als een kans om alles wat ze in huis heeft, uit de kast te halen. Denk daarbij aan de vele cultuurmakers die de stad rijk is, de eigen historische stad en de vele horeca- en winkelondernemers die op het thema kunnen inspelen. Volgens burgemeester Henk Jan Meijer zijn er genoeg koppelingen te maken. Hij roept daarom ook iedereen op om actief mee te denken.

De hele stad zal gonzen van de Grimmverhalen. Wat te denken van Grimmrestaurantmenu’s, een Grimmijsje bij Salute en een heuse Zwolse Grimmwhisky? Of een expositie van de originele tekeningen uit het recent uitgegeven Grimm verzameld werk, bij Waanders Boekverkopers? Zwolle Grimmstad biedt alle mogelijkheden voor horeca, winkeliers en evenementenorganisatoren om in te haken. Nu al is bekend dat in het eerste weekeinde van juni een compleet stadsevenement in het teken zal staan van Grimm, namelijk Zwolle Unlimited.

Dit evenement, een samenwerkingsverband van onder meer De Zwolse Boekenmarkt, Straattheaterfestival Kunsten op Straat, Gedichten aan de Melkmarkt, Waterval Internationaal Vertelfestival, Theatergezelschappen De Jonge Honden en The Young Ones, gaat voor editie 2012 onvoorwaardelijk voor de schat aan wonderverhalen uit het tweehonderd jaar oude Grimmboek. Odeon De Spiegel Theaters geeft een voorproefje op het Grimmjaar met haar sprookjesdriedaagse in december dit jaar.

Ideeën die nu al geopperd zijn door het publiek: een Zwols Grimmdictee. Een IJssculpturenfestival met Grimmfiguren. Kennisquiz ‘Niemand weet, niemand weet’ op basis van Repelsteeltje. Een openluchtbioscoop met de film The Brothers Grimm, ‘Grimmeren’, Mimeworkshop ‘Grimmassen’, een Grimmig drankje in het café, abseilen van de stadsmuur aan de vlecht van Rapunzel. Een Grimmig carnaval of een Grimm-carnalvalsoptocht met praalwagens met sprookjesthema’s. Een dansmarathon onder het motto ‘De stukgedanste schoentjes’. Een sprookjeshuwelijk, al dan niet met boze stiefmoeders. Kerstavond met een Grimmige Nacht, waarin je de karakers uit de Grimmverhalen tegenkomt of echt kunt snoepen van het heksenhuisje uit Hans en Grietje.

Deel: