In april wonnen ze de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het waren wel de Belgen met het meeste gevoel voor een thuiswedstrijd, want ook voor de cd ‘Schaduwliefde’ togen ze al naar het Amsterdamse. De debuut-cd is begin deze maand uitgekomen en belooft een grote toekomst voor de drie Gentenaren. Op het album staan elf heerlijke nummers, die vaker poëzie zijn dan je zou verwachten.

‘Schaduwliefde’ begint met het melancholieke ‘Eskimo’ en direct slaat de schaduwliefde om in oprechte liefde. Wat een fantastisch nummer is dat, en het is meteen duidelijk waarom de Vlamingen het tot publieksfavoriet hebben geschopt. Rustieke tekst en een meetrekkende piano-opbouw, met stiekum inkomend de snare en andere percussie tot op het einde opeens dat beatje, magistraal gewoon!

De songs van Hermitage raken je, diep tot in je tenen, en het is gedurende de cd steeds duidelijker waarom de groep (ik spreek bij Hermitage liever niet van een band) de publieksprijs van het Kleinkunst Festival won. Meeslepende liedjes die misschien de top tien van de hitlijsten niet zullen halen, maar dat ligt eerder een de hitlijsten dan aan Hermitage. Hermitage is stiekum erg groots! Goliath lijkt vergeleken bij Hermitage een werk van niks!

‘Schaduwliefde’ zelf, de titeltrack noemen ze dat normaal gesproken. Hier op ‘Schaduwliefde’ is ‘Schaduwliefde’ echter geen titeltrack, maar gewoon een klein beetje beter. Het gedicht dat zanger Divan ieder concert tussen de nummers opzegt, is integraal op plaat gezet. Nu ben ik geen romanticus, houd ik niet van Vondel of Bernlef, maar Hermitage’s ‘Schaduwliefde’ is poëzie, die zelfs een cultuurbarbaar als mij aantrekt. Keer op keer probeer ik Divan’s woorden te doorgronden, zijn liefdesgedicht, wat door zijn ingetogen toon persoonlijk overkomt. Chappeau!

Hermitage’s ‘Schaduwliefde’ bevat sterke teksten die doen denken aan troubadours als Dimitri van Toren en Maarten van Roosendaal. Wek mij wanneer de zon op gaat… Nee, wek mij wanneer Hermitage weer nieuw werk brengt, ik smacht, het water komt al aan mijn mond, ik wil meer van hen, dat is beloofd! (9,5/10) (Dandy One Records)

Deel: