altDeel 31 van Legendary Albums gaat deze keer over een band waarvan men zegt dat ze de grondleggers zijn van de heavy metal en de hardrock zijn. In 1985 stonden ze samen met een keur aan artiesten op het liefdadigheidsfestival ‘Live Aid’. De drie overgebleven leden speelden toen samen met Phil Collins en Chic drummer Tony Thomson. Één van hun grootste, zoniet hun grootste hit is ‘Stairway to Heaven’. Deze week in ‘Legendary Albums ….. Led Zeppelin IV’.

altLed Zeppelin staat wereldwijd bekend als de grootste rockband aller tijden uit hun generatie en wordt anno 2011 nog steeds beschouwd als een tijdloze band. In 1968 richtte gitarist Jimmy Page (foto) de band op en bestonden ze verder uit zanger Robert Plant, drummer John Bonham en bassist John Paul Jones. Led Zeppelin wordt bestempeld als een van de voorvaderen van de heavy metal en hardrock, dit ondanks het feit dat ze veel ballads op hun naam hebben staan. Ze mogen zich scharen onder de bands die het meest succesvol, innovatief en invloedrijk waren én zijn in de geschiedenis van de rockmuziek.

Een van hun populairste albums, ‘Led Zeppelin IV’, is het vierde studioalbum van de band, uitgebracht in november 1971 en staat op de 66e plaats op de Greatest album List van Rolling Stone. het titelloze album is legendarisch en is ook een van ’s werelds best verkochte album met een slordige 30 miljoen exemplaren. Ook al ben je géén Led Zeppelin fan, wie kent het niet, het bekendste nummer op het album is natuurlijk ‘Stairway to Heaven’, een van de meest fameuze rocknummers ooit geschreven. Plant liet tijdens dit nummer horen over een hoge sterke stem te hebben. Page verdiende de reputatie als de beste gitarist ooit. Jones is een zeer getalenteerd musicus en bespeelt meerdere instrumenten, zoals de basgitaar, keyboards en de mandoline. De in 1980 overleden John Bonham was een meesterlijke drummer.

{slide=Led Zeppelin – Stairway to Heaven}http://www.youtube.com/watch?v=BcL—4xQYA{/slide}

altOp ‘Led Zeppelin IV’ speelt de band nummers die de defenitie zijn van het rockgenre zoals ‘Rock and Roll’, ‘Black Dog’ en ‘Misty Mountain Top’. Tegenovergesteld van het rockgenre bevat het album ook misterieuze folksongs als ‘Going to California’ en ‘The Battle of Evermore’. De openingstrack van het album is ‘Black Dog’, het gitaarspel van Page laat je voelen wat hij je aan gaat doen. Na 1:44 min neemt Plant (foto) je mee in een achtbaan van zang en weer terug naar Page’s gitaarrifss. ‘Rock and Roll’ is ook een van de bekendere nummers van ‘Led Zeppelin IV’. Het is snel en aanstekelijk en is voor veel doeleinden gebruikt zoals reclames, en in films.

{slide=Led Zeppelin – Black Dog}http://www.youtube.com/watch?v=T2M6yV6mueg{/slide}

{slide=Led Zeppelin – Rock and Roll}http://www.youtube.com/watch?v=GonQSHxzb1k{/slide}

Het nummer waar de band voor altijd bekend door zal blijven is ‘Stairway to Heaven’. Het nummer barst van de innovatie en creativiteit. De solo’s van Page zijn van absolute topklasse. Bijzonder is dat het nummer nooit op single is uitgebracht. ‘Going to California’ is een relaxed nummer en een van de langzaamste tracks van het album. Jones bespeelt de mandoline en Page de akoestische gitaar. ‘When the Levee Breaks’ laat horen dat de band ook de blues beheerst, het drumwerk van Bonham is hier echt briljant. Duidelijk mag zijn dat ‘Led Zeppelin IV’ een bewijs is van de kracht van de band.

{slide=Led Zeppelin – Going to California}http://www.youtube.com/watch?v=iN5XevNGuus{/slide}

{slide=Led Zeppelin – When the Levee Breaks}http://www.youtube.com/watch?v=xbJQT2eDseA{/slide}

Wereldwijd heeft Led Zeppelin een fenomenale 310 miljoen! albums verkocht, alleen in de VS gingen er al 112 miljoen over de toonbanken. Het bijzondere aan deze grote getallen is het feit dat de band maar een kleine 11 jaar bestaan heeft en niet tot de categorie “hitmachines” gerekend mag worden. Led Zeppelin deed het vooral zo goed door hun albums. Conclusie: Led Zeppelin is een van de grootste rockbands aller tijden en wordt anno 2011 gezien als inspiratiebron en voorbeeld voor de vele nieuwkomers in de hedendaagse muziekwereld. Als de kroon op hun aandeel in de rockgeschiedenis mochten ze zich in 1995 scharen aan de lijst met artiesten die in de Rock % Roll Hall of Fame zijn opgenomen en tien jaar later ontvingen ze een “Grammy Lifetime Achievement Award”.

{slide=Tracklist}

Black Dog (4:57)

Rock and Roll (3:40)

The Battle of Evermore (5:52) (met Sandy Denny)

Stairway to Heaven (8:03)

Misty Mountain Hop (4:38)

Four Sticks (4:45)

Going to California (3:31)

When the Levee Breaks (7:08)

{/slide}

Deel: