altVoor de alweer 30e editie van Legendary Albums ga ik van het ene naar het andere uiterste. Vorige week besprak ik hier nog het album ‘The Concert in Central Park’ van Simon & Garfunkel, vandaag ga ik het hebben over een album dat volgens kenners het beste is wat Metallica ooit uitgebracht heeft. Na ‘Kill ‘Em All’ en ‘Ride the Lightning’, hun derde studio album. Deze keer in ‘Legendary Albums ….. Master of Puppets’.

‘Master of Puppets’ is dus zoals al gezegd het derde studioalbum van de Amerikaanse metalband Metallica, Het is uitgebracht op 3 maart 1986 op het Elektra Records label en werd in drie maanden tijd opgenomen in Kopenhagen. Na in het voorprogramma gestaan te hebben van Ozzy Osbourne tijdens zijn tournee door de V.S. werd de band zó populair dat het gelijk de laatste keer was dat ze geen hoofdact waren. Het album werd door de diverse critici absoluut niet met open armen ontvangen. Tegenwoordig denkt men er wel anders over, het album wordt nu door fans en critici beschouwd als een een van de beste Heavy Metal albums allertijden. In de V.S. kwam het destijds niet hoger dan de 29e plaats op de Billboard 200 album lijst.

altMetallica mocht voor ‘Master of Puppets’ hun eerste gouden plaat ontvangen voor 500.000 verkochte albums. Het bijzondere is het feit dat deze verkoopcijfers gehaald zijn zónder enige airplay, videoclip of uitgebrachte singles. Wereldwijd is ‘Master of Puppets’ ruim zes miljoen keer over de toonbank gegaan en mocht daarvoor ook zes keer platina ontvangen. Het is het laatste album waar bassist Cliff Burton (foto) op te horen is, hij stierf op 27 september 1986 in Ljungby, Zweden na een busongeval tijdens de promotietournee voor het album.

{slide=Metallica – Master of Puppets}http://www.youtube.com/watch?v=S8m3vyYkGnY{/slide}

{slide=Metallica – Battery}http://www.youtube.com/watch?v=IZ7Aif5aXlQ{/slide}

Het album heeft als centrale thema hulpeloosheid en gebrek aan kracht. Het openingsnummer, ‘Battery’, bespreekt het onderwerp dat woede een enorme invloed kan hebben op iemands gedrag. De titeltrack van ‘Master of Puppets’ gaat over het hopeloos verslaafd zijn aan drugs en het er niet vanaf kunnen komen, ookal kost het je leven. Track drie, ‘Welcome Home (Sanitarium)’ gaat over een man die vastgehouden wordt in een sanatorium. Ook het onderwerp religie word niet geschuwd, ‘Leper Messiah’ heeft als onderwerp dat de tv-evangelisten geld uit goedgelovige mensen hun zakken kloppen. De manier waarop mannen worden geronseld om soldaat te worden en naar de frontlinies gestuurd worden hoor je in ‘Disposable Heroes’. ‘Damage Inc’ behandelt zinloos geweld en vernieling.

{slide=Metallica – Welcome Home (Sanitarium)}http://www.youtube.com/watch?v=WElvEZj0Ltw{/slide}

{slide=Metallica – Leper Messiah}http://www.youtube.com/watch?v=lI6Ubb7zJI8{/slide}

De titeltrack ‘Master of Puppets’ wordt regelmatig gespeeld tijdens hun concerten, ‘Battery’ en ‘Welcome Home (Sanitarium) zijn ook al vaak live gespeeld, maar’The thing that should no be’, ‘Leper Messiah’ en ‘Damage Inc.’ passeren minder vaak de revue. ‘Orion’ en ‘Disposable Heroes’ zijn echt zelden live te horen geweest. Tijdens Rock am Ring 2006 speelden de mannen het volledige album live. Datzelfde jaar werden alle nummers van het album gecovered voor Kerrang’s ‘Master of Puppets’ vanwege het 20-jarig jubileum van het album. Tijdens hun ‘Escape from the Studio 2006’ tournee was het zelfs de eerste keer sinds het noodlottige ongeluk van Burton dat ze het nummer ‘Orion’ weer speelden.

{slide=Metallica – Damage Inc.}http://www.youtube.com/watch?v=xQvgmhnL0pk{/slide}

{slide=Metallica – The thing that should not be}http://www.youtube.com/watch?v=6XyEZEXjq6U{/slide}

{slide=Metallica – Orion}http://www.youtube.com/watch?v=LAXsg4g7rGg{/slide}

//

Deel: