Vrijwel geen enkele film kan zonder muziek, en vaak is de muziek erg belangrijk voor de film. Denk aan de muziek in films als ‘Amélie’, ‘Lord of the rings’ en ‘Star Wars’, aangezien deze films zonder de muziek veel somberder zouden zijn dan nu. Muziekfilms bevatten soms zelfs meer muziek dan gesproken tekst en in Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld, zou geen film meer gemaakt kunnen worden zonder muziek. We zetten een top tien voor jullie op een rijtje van de beste soundtracks:

10 Loving You: De soundtrack van de tweede film van Elvis Presley, en het derde album van de King of Rock & Roll. In het drama uit 1957 komen naast Elvis ook zijn beide ouders in beeld, maar het is Elvis en zijn muziek waar het om gaat. Grote hit uit de film, ‘Teddy Bear’ was slechts een van de tientallen nummers die in de film gezongen werden. De soundtrack en het nummer werden grote hits over de hele wereld en Elvis’ status als zanger en acteur kon niet meer stuk.

//

9 Evita: De soundtrack van de musicalfilm uit 1996, een remake van de film uit 1978. Madonna kreeg twee grote prijzen door de film, een Golden Globe voor beste actrice, en een Oscar voor de beste filmsong van dat jaar, ‘You must love me’. Het bekendste nummer van de soundtrack was echter ‘Don’t cry for me Argentina’, een cover van Julie Covington en was geschreven door Andrew Lloyd Webber voor de musical van Evita.

//

8 A hard days night: De gelijknamige soundtrack van de eerste film van de Beatles. Het derde album van de “Fab Four” en het eerste album waarop de vier alle nummers zelf schreven. De Beatles wonnen met de soundtrack twee Grammy Awards, die voor beste nieuwkomer en beste gezongen nummer, met de titeltrack ‘A hard day’s night’.

//

7 Buena Vista Social Club: Het project van meestergitarist Ry Cooder waarbij hij in Cuba op zoek ging naar oude, echte muzikanten en ze samenbrengt in een nieuwe groep. Soundtrack en documentaire zijn onafhankelijk van elkaar uitgebracht, maar beiden geroemd door vriend en vijand. Met bijna 10 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is het album een ongekend succes voor een plaat met wereldmuziek.

//

6 Once upon a Time in the West: Het mondharmonicadeuntje van Ennio Moricone’s klassieker voor de gelijknamige film met Claudia Cardinale, Henry Fonda en natuurlijk Charles Bronson. Vele malen bekender dan de mondharmonicamuziek van Toots Thielemans. Bijzonder aan de film is dat de soundtrack al was geschreven vóór de film werd opgenomen, en regisseur Sergio Leone de muziek heeft gebruikt om de snelheid van de opnames te leiden.

//

5 Blues Brothers: Film gemaakt naar de gelegenheidsband in de comedy show Saturday Night Live, die zó polulair was dat de band op tournee ging en een film moest opnemen. Met waarschijnlijk het best verkochte album ooit met slechts covers, maakten de Brothers er een klassieker van waarvan ‘Everybody needs somebody’ vele malen meer succes had dan het origineel van Solomon Burke.

//

4 Grease: Een musical in 1971 en een film zeven jaar later, maakten van de muziek van Grease een onmogelijk groot succes, waarbij de soundtrack natuurlijk een groot succes werd. John Travolta maakte vóór en na Grease enkele albums, maar geen haalde zo’n groot succes als de soundtrack van Grease. Travolta en Olivia Newton John zongen zelf echter bij lange na niet alle nummers op de soundtrack zelf in, hoewel ze wel vermeld werden als de artiesten op het album.

//

3 Saturday Night Fever: Net voor Grease kwam Saturday Night Fever uit, de eerste film met John Travolta in de hoofdrol. De soundtrack bevatte nummers van onder andere de Bee Gees, The Trammps en Kool & the Gang. Het album werd de best verkopende soundtrack tot dan toe met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren en geldt als een ware disco-klassieker.

//

2 The Bodyguard: Whitney Houston’s filmdebuut uit 1992 was een stomme toevalligheid. De film zou in 1976 al worden opgenomen met Steve McQueen en Diana Ross, maar werd uitgesteld tot 1979 toen McQueen kanker bleek te hebben. Ryan O’Neill nam zijn plaats in maar het project werd stilgelegd wegens onophoudende ruzies tussen O’Neill en Ross. Voor de uiteindelijke versie in 1992 werd eigenlijk Madonna gecast, maar ook dit maal konden definitieve hoofdrolspeler Kevin Costner en de ster niet samen door één deur. Costner droeg Houston aan en qua soundtrack is dat zeker geen verkeerde keuze geweest.

//

1 The Wall: Een onverwachtte nummer één als best verkochte soundtrack. Geen soundtrack voor een film, maar een film rond het album, gebaseerd op het leven van Roger Waters. De progressieve rock van Pink Floyd maakte van The Wall het best verkochte dubbelalbum allertijden en staat bij ons op 1 in de lijst van beste soundtracks allertijden. Bijna 50 miljoen verkochte exemplaren en met de re-release van The Wall met vele extra’s zal dit aantal alleen nog maar hoger worden.

//

Deel: