Ook al ben je een goedverkopende artiest, het kan altijd een keer tegen zitten. Niet iedereen eindigt als Paul McCartney, sommigen gaan failliet, door tegenvallende resultaten, slechte investeringen, slecht management, of gewoon door bad luck. Wij hebben tien grote namen bij elkaar gezocht van artiesten die failliet gingen, terwijl dat gezien de verkoopresultaten toch echt niet nodig was geweest…

10 Mick Fleetwood: De drummer van Fleetwood Mac, natuurlijk bekend van hun album ‘Rumours’ uit 1977 en hits als ‘Everywhere’ en ‘Albatross’. Met ‘Rumours’ had de band een van de best verkochte albums allertijden, en bij een normale investering hoefde de drummer van alleen de royalty’s van dit album nooit meer te werken. Mick koos anders en koos voor cocaïne, en na ruim 8 miljoen dollar werd hij in 1984 failliet verklaard. Sinds 1991 is de drummer weer clean, maar het duurde tot ’94 om van zijn financiële problemen af te komen.

9 Jerry Lee Lewis: Een van de pioniers van de Rock ’n Roll ging ten gronde van een passionele fout. Hij trouwde in 1958 met Myra Gale Brown, die op dat moment pas 13 jaar oud was! Toen dit uitkwam stortte zijn carrière in en het duurde nog lang voor hij zich kon rehabiliteren. Uiteindelijk werd Jerry Lee Lewis opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, maar twee jaar later, in 1988, ging de pionier toch failliet. Drie miljoen schuld en geen bezit, ondanks dat zijn muziek nog steeds wordt verkocht.

8 Isaac Hayes: Bij de jeugd bekend als de stem van Chef in de tekenfilmserie ‘Southpark’. Hayes was in de jaren ’60 en ’70 een beroemde soulzanger met als hoogtepunt het ‘Theme from Shaft’ uit 1971. Hayes’ platenmaatschappij Stax kwam in 1975 in de problemen en ging over de kop, waardoor Hayes zo’n 5 miljoen dollar aan royalties nooit ontving. Toch had Hayes het geld al uitgegeven, en ging ook failliet. Om er bovenop te komen moest Hayes alle rechten van zijn nummers verkopen, zodat Hayes geen royalties meer zal ontvangen van de muziek die hem groot maakte.

7 George Clinton: Wordt vaak vergeleken met James Brown, maar had minder grote successen dan de Godfather of Soul. Daardoor ook minder inkomsten, wat resulteerde in een faillisement in 1984, aangezien zijn managers slimmer waren dan Clinton en alle rechten bezaten. Toen hij zijn faillisement tekende vergat hij echter de toekomstige royalty’s uit te sluiten, wat hem een inkomstenverlies van zo’n 100 miljoen dollar aan inkomsten scheelde.

6 Billy Joel: Joel is een van de meest succesvolle artiesten allertijden als het gaat om opnames. Toch is de zanger meerdere malen over de kop gegaan. Onder anderen de keer dat zijn voormalige manager Frank Weber zo’n 30 miljoen dollar oversluisde. Billy Joel tekende zijn faillisement en tekende daarmee voor meer dan alleen maar een financieel verlies, aangezien Weber zijn zwager en peetoom van zijn dochter Alexa was.

5 MC Hammer: ‘U can’t touch this’, moet de rapper gedacht hebben, toen hij aan zijn inkomsten dacht. kreeg het na zijn wereldhit in 1990 direct op zijn heupen en kocht een huis voor zo’n $30.000.000. Natuurlijk moest hij naar goed gebruik een complete huishouding van personeel hebben, wat hem een half miljoen per maand kostte. Zijn succes duurde echter minder lang dan hij zelf hoopte, en in 1996 al had de rapper een schuld van bijna 14 miljoen dollar.

4 David Crosby: Oprichter van The Byrds en natuurlijk deel van Crosby, Stills and Nash (en soms ook met Neil Young). Na het uiteenvallen van de bands raakte Crosby aan de drugs en in 1985 was zijn geld dan ook compleet op. Hij raakte daarbij ook nog eens betrokken bij een ongeluk, waarbij hij doorreed en werd gearresteerd. Een aanklacht voor wapen en drugsbezit waren de uiteindelijke klap en zijn carrière kwam nooit meer echt van de grond.

3 Marvin Gaye: Een van de beste soulzangers allertijden, alleen was zijn zangkunst beter dan zijn liefdesleven. Hij trouwde, maar had daarnaast een affaire met een vrouw bij wie hij twee kinderen kreeg. Zijn vrouw vroeg de scheiding aan, maar Gaye had zijn geld reeds besteed aan dure auto’s, leuke huizen en (daar komt ‘ie weer) cocaïne. Om nog maar een klein beetje geld te kunnen zien, tekende zijn ex-vrouw voor $600.000 aan royalties van zijn volgende album voor alimentatie. Gaye tekende zijn faillisementsverklaring in 1976 en kon zijn volgende album ‘Here, my dear’ pas in 1978 uitbrengen.

2 Toni Braxton: Verkocht ruim 25 miljoen albums maar werd met ruim 43.000 dollar aan maandelijkse kosten bankroet verklaard in 1998. Toch pakte ze de draad goed op en bracht in 2000 een nieuw album uit, ‘The Heat’. Het album werd enorm goed ontvangen en ze werd gevraagd voor een vaste show in Las Vegas in 2006. Daar trad ze op tot ze in 2008 hartproblemen kreeg. Ze cancelde haar shows, maar maakte daarmee schulden die liepen in de tientallen miljoenen. Braxton werd in 2010 voor de tweede keer failliet verklaard.

1 Meatloaf: Het album ‘Bat out of hell’ uit 1977 is met AC/DC’s ‘Back in Black’ en Pink FLoyd’s ‘Dark Side of the Moon’ een van de best verkochte albums allertijden. In een poging zijn succesalbum te overtreffen kreeg Meatloaf stemproblemen en het duurde tot 1981 vooraleer er een opvolger kwam. Meatloaf had in de tussenliggende jaren flink ingeboet aan populariteit en het album flopte dan ook. Meatloaf had 1.6 miljoen dollar aan schuld en ging failliet. Gelukkig was zijn album uit 1993, ‘Bat Out of Hell II: Back into Hell’ wederom een klapper en met zijn megahit ‘I’d do anything for love (but I won’t do that)’, bracht Meatloaf definitief uit de problemen.

{loadposition unruly-bjorn}

Deel: