Toen muziekliefhebbers werd gevraagd naar hun meest favoriete live-acts allertijden konden jazz-, soul-, dance-, rap- en popacts het op hun buik schrijven. Rock is nog steeds helemaal in, gezien de gehele top 10 van meest favoriete live-acts. Niet een artiest in de top 10 staat op het podium zonder scheurende gitaren en roffelende drums. Een overzichtje:

10. Kiss
Fans van Kiss weten wat ze willen en Kiss geeft dat de fans dan ook meteen: explosies, vuurballen, gierende gitaren en veel hits. Daarom verschillen de Kiss-shows uit de beginjaren dan ook niet zo veel met de shows van nu. De band stopte in 2000, maar in 2003 stonden ze alweer op het podium om weer lekker door te gaan. Hoewel originele leden Ace Frehley en Peter Criss al lang vervangen zijn, weerhoudt dat fans er niet van massaal naar hun shows te komen kijken.

9. The Grateful Dead
In de 30 jaar dat de band bestaat heeft The Grateful Dead een trouwe fanschare opgebouwd. Terwijl de meeste bands strak georganiseerde shows speelden, verandert de setlist bij The Grateful Dead van de ene op de andere dag soms radicaal. Er bestaat veel discussie over wat hun beste periode is, maar feit is dat sommige leden nog steeds optreden en nog steeds volle zalen trekken.

8. Pearl Jam
Bij Pearl Jam weet je nooit goed wat je mag verwachten. Soms halen ze al hun oude hits uit de kast, het kan net zo goed dat ze enkel obscure, onbekende nummers spelen. Eén ding is echter zeker: net als Springsteen spelen ze elke show met een ongeziene passie en respect voor de fans.

7. Queen
Live Aid in 1985 had misschien wel de meest indrukwekkende line-up allertijden, met onder anderen The Who, Led Zeppelin, U2, Bob Dylan, David Bowie en Neil Young, maar het was Queen die destijds de show stal. Met dank aan Freddie Mercury, die als frontman voorheen en nadien zijn gelijke niet kent. Na zijn dood probeerden de overige bandleden verder te gaan met andere frontmannen, en ook nu kondigden ze recentelijk weer een mogelijke tournee aan, maar zoals met Freddie zal het nooit meer worden.

6. U2
De transformatie tot een fantastische live band gebeurde gestaag bij U2. Na enkele slome jaren ’70 begon de band in de jaren ’80 echt aan de weg te timmeren en groeiden ze geleidelijk aan uit tot een live band die zijn weerga niet kent. Legendarisch zijn de concertregistraties waarbij Bono met de witte vlag voor op het podium staat te zwaaien tijdens ‘Sunday Bloody Sunday’.

5. Led Zeppelin
In tegenstelling tot The Who en andere rockbands wist Led Zeppelin wél wanneer het tijd was om te stoppen. Twaalf jaar lang speelden ze ongestoord over de hele wereld, maar toen drummer John Bonham in 1980 overleed betekende dat ook meteen het einde van Led Zeppelin. Eén keer wist Lep Zeppelin iedereen te herenigen tijdens een reünieconcert in Londen in 2007. Een vervolg zag frontman Robert Plant echter niet zitten.

4. Pink Floyd
Reünies beloven in het algemeen weinig goeds, maar toen Pink Floyd in 2005 na 24 jaar in originele bezetting nog eens optrad voor Live 8 was dat volgens Rolling Stone ,,pure magie”. In de jaren ’70 vormden ze stadions om tot fantastiewerelden, met overvliegende vliegtuigen en opblaasbare varkens. Sinds het eenmalige optreden van Mason, Gilmoure en Waters vorige maand is de kans op een reunie weer aanzienlijk groter geworden. Iets wat jaren voor onmogelijk werd gehouden.

3. The Who
Bij hun eerste bezoek aan de VS in 1967 werd The Who nog ergens op een affiche gezet tussen de Blue Magoos en headliners Herman’s Hermits. Het jonge volkje begreep toen niks van Pete Townshend die zijn gitaar vernielde, Keith Moon die hetzelfde deed met zijn drumstel en Roger Daltrey die schreeuwde dat hij wou sterven voor hij te oud werd. Toen ze twee jaar later terugkwamen voor de promotie van ‘Tommy’ waren ze rockgoden.

2. The Rolling Stones
Toen de Rolling Stones in 1962 begonnen, bestond rock & roll nog geen tien jaar en was de gemiddelde levensduur van een groep drie à vier jaar. Vijf decennia later vullen de Stones nog steeds wereldwijd stadions en arena’s, zelfs nu de meeste bandleden de gezegende leeftijd van 70 jaar naderen. Hun legendarische tournees van 1972 en 1975 worden algemeen beschouwd als één van de beste ooit in de rockgeschiedenis. Vier jaar liggen ze nu al stil, maar wij varwachten volgend jaar een megatournee vanwege hun vijftigjarig jubileum.

1. Bruce Springsteen and the E Street Band
‘The Boss’ eindigde vanzelfsprekend op de eerste plaats. Toen Springsteen met de E Street Band begon op te treden in 1972, was het nog een kwartet: de onlangs overleden Clarence Clemens op saxofoon, Danny Federeci op orgel, Vini ‘Mad Dog’ Lopez op drums en Garry Tallent op bas. Tijdens de laatste tournee van de groep in 2009 stonden er elf man naast Springsteen op het podium. Desondanks heeft de groep niks moeten inboeten aan passie en kracht. Springsteen stond een paar jaar geleden nog op Pinkpop en trad in kleine bezetting op met Emmylou Harris, maar het gerucht gaat dat er in 2012 mogelijk toch een nieuwe tournee in de planning staat.

Deel: