Frontman Chris James komt met trenchcoat aan het podium op. De vierkoppige band Stateless staat vanavond in een statisch vierkante formatie op het podium van Tivoli. Tussen nummers door praten James en bassist Justin Percival wat onwennig met het publiek, dat zich een paar passen voor het podium heeft opgesteld. Liedjes lijken in willekeurige volgorde ten gehore gebracht en aan het einde van de avond verlaat James, schijnbaar onbezweet, het podium met zijn jas nog aan. Nee, een echte performance is het in Utrecht niet geworden. Maar die muziek… die was GE-WEL-DIG.

Je hoeft geen muzieknerd te zijn om te horen dat deze mannen hun livegeluid goed op orde hebben. Vooral de heldere klanken die frontman James ogenschijnlijk moeiteloos uit zijn keel tovert en het grote bereik van de soulvolle achtergrondvocalen van Percival maken indruk. De drum, half akoestisch en half elektronisch, neemt een niet te dominante plaats in en zelfs als James en Percival helemaal los gaan op hun gitaren, behoud de muziek toch een zekere mate van dromerigheid. Knap werk van de heren uit Leeds.

Stateless combineert indierock met electronica. Dat dit een goede combinatie is, bewees de band al met Matilda, het derde studioalbum dat de band uit Leeds uitbracht. Hier zit echter wel het gevaar bij live-optredens. Als toeschouwer weer je af en toe niet meer wat de band live speelt en wat als sample wordt afgespeeld. Zo wordt bij één van de nummers een hele stempartij door DJ Kidkanevil ingestart te worden als sample. Ook de geweldige gitaarrif in Ariel wordt live afgespeeld als sample. Een ander muzikaal minpuntje is dat drummer David Levin soms net een fractie van een seconde uit de tel zit. Maar om dat te horen moet je dan wél weer muzieknerd zijn. Het publiek lijkt het in ieder geval niet door te hebben.

Absoluut hoogtepunt van de avond is Bloodstream, dat wordt gespeeld door James en Percival. Dit nummer komt live veel beter uit de verf dan op Stateless’ gelijknamige album. Wie de heren graag live wil zien optreden moet er snel bij zijn. Vanavond treden ze op in het Paard van Troje in Den Haag.

Deel: