In het kader van hun ‘Time Machine Tour 2011’ stond het Canadese rocktrio Rush gisteravond in een niet helemaal uitverkochte Ahoy hal te Rotterdam. De avond beloofde een show te worden die zijn weerga niet kent. Klassieke hits als ‘Tom Sawyer’ en ‘Limelight’ zouden ongetwijfeld voorbij komen, alsmede een integrale live-versie van ‘Moving Pictures’. Ook hebben ze twee nieuwe singles waarvan verwacht werd dat ze die ten gehore zouden brengen.

Ik heb ze zelf al eerder gezien in Ahoy tijdens hun ‘Snakes & Arrows’ tournee dus ik wist eigenlijk wel wat we konden verwachten. Een degelijke solide show van zo’n dikke drie uur. Vanwege de hogere leeftijd van de heren zou je je zomaar eens kunnen gaan afvragen of ze dat nog wel volhouden en of ze de kwaliteit nog hebben na al die jaren, hun eerste album dateert tenslotte alweer uit 1974 en was het meest succesvolle debuutallbum van een Canadese band ooit. Zoals de naam van de tournee insinueert is het onderwerp de tijd. Het concert startte met een film waarin de drie bandleden de hoofdrol speelden, het was een grappig filmpje waarin ze de tijdmachine introduceerden.

Omdat het geen promotietournee voor een nieuw album was voor hun nieuwste album ‘Clockwork Angels’ waarvan in de lijn der verwachting ligt dat het album eind dit jaar in de winkels zal liggen, konden ze eens lekker wat nummers gaan spelen die ze niet zo vaak op hun setlist hadden staan. Het concert startte met het oerdegelijke uit 1980 daterende ‘Spirit of the Radio’. Tot mijn verrassing startten ze ineens het zeer sterke nummer ‘Stick it Out”van het album ‘Counterparts’ (1993) gevolgd door onder andere ‘Faithless’ van ‘Snakes & Arrows’ (2007) en ‘Time stands Still’ van het in 1987 gereleasde album ‘Hold your Fire’. Ook speelden ze de twee nummers waarover ik het in de intro van dit verslag al had, de twee nieuwe singels getiteld ‘BU2B’ en ‘Caravan’. deze twee tracks zijn als sinds voorjaar 2010 digitaal via diverse media verkrijgbaar.

Deel twee van het concert begon met een filmpje waarin zanger, bassist en toetsenist Geddy Lee, gitarist Alex Lifeson en tekstschrijver Neil Peart op drums, een videoclip aan het opnemen zijn voor hun grootste hit ‘Tom Sawyer’. Natuurlijk werd direct daarop volgend het nummer ingezet waardoor het uitverkochte Ahoy compleet uit zijn dak ging. Eerlijk is eerlijk, het grootste deel van de fans komt toch voor de bekendere nummers. Het complete album ‘Moving Pictures’ komt voorbij, een lust voor het oor, wat een waanzinnige kwaliteit! Ikzelf zag ze zoals ik al vertelde al eerder in Ahoy, dus ik was nieuwsgieriger naar de nieuwere, en nog niet eerder live gespeelde nummers. Nou, ik moet eerlijk zeggen, ik ben zeker niet teleurgesteld, integendeel. Wat je van de heren van Rush mag en kan verwachten is dat er op hun show totaal niets op aan te merken is.

Het totaalplaatje, de muziek, de lichtshow, het enorme scherm, absolute topklasse. Helaas komt er ook een einde aan een concert als deze. Ze sluiten af met ‘Far Cry’ van het album uit 2007 ‘Snakes & Arrows’ en met een reprise van ‘La Villa Strangiato’ en een uitvoering van ‘Working Man’ waarmee het dak van het onlangs verbouwde Ahoy zowat in een baan om de aarde werd geknald. Aan het einde van de avond word er op het grote scherm weer een stukje fim vertoond, ditmaal met de acteurs Jason Segel en Paul Rudd die spelen dat ze s’werelds grootste Rush-fans zijn die backstage gaan na het optreden. Al met al mag het denk ik wel duidelijk zijn dat de band na al die jaren nog steeds aan de top staat, sterker nog, ze zijn alleen maar beter geworden.


Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: