Het is al weer zeven jaar geleden dat Mike + the Mechanics hun laatste album uitbrachten. Rutherford, bekend van zijn werk met Genesis, startte de band in 1984 om de pauzes, die gevormd werden door de solo-tournees van Phil Collins en Tony Banks, op te vullen. Genesis had net haar succesalbum ‘Genesis’ uit, maar Collins maakte flinke furore met zijn ‘Face Value’ en ‘Hello, I must be going’, terwijl Banks vrijwel tegelijk ‘The Fugitive’ en de soundtrack van ‘The Wicked lady’ uitbracht. Rutherford wilde ook meer, en inmiddels is zijn hobbyband toe album nummertje zeven’, ‘The Road’.

De line-up is compleet anders dan op ‘Rewired’ uit 2004, waar Paul Carrack nog een aanzienlijke bijdrage aan leverde. Op ‘The Road’ worden diens rollen ingevuld door Andrew Roachford (misschien nog wel bekend vanwege zijn ‘Cuddly Toy’ uit 1989) en de nog vrij onbekende Canadese Tim Howar, die voorheen met Rod Steward in de musical ‘Tonight’s the night’ speelde. Ook Rutherfords vrij vaste medetekstschrijver B.A. Robbertson is voor ‘The Road’ gepasseerd, wat doet denken dat de band een compleet nieuwe richting in wil slaan.

De diepe, warme stem van Roachford is sterk en laat Paul Carrack snel vergeten, maar met de complete bandwisseling is misschien iets te veel van het goede. Rutherford wil de band duidelijk verjongen, en zelfs zoonlief Harry mag op ‘Hunt you down’ een nummertje meespelen. Alle goede intenties meegenomen is het toch echter te veel. Of liever gezegd: te weinig, want ‘The Road’ zal niet de analen in gaan als vernieuwend, nog groots.

‘The Road’ is misschien wel een sterk album zoals we van Rutherford gewend zijn, een echte hitsingle ontbreekt echter, of het moet het rockende ‘Reach out’ of juist de rustige ‘It only hurts for a while’ zijn. Maar ondanks dat dat nummers zijn die duidelijk boven de rest uitstijgen zullen de tracks de hitlijsten waarschijnlijk niet halen. De vraag moet dan wel gesteld worden of dat de bedoeling is van Rutherford, aangezien de tijden van ‘The Living Years’ toch wel heel andere tijden genoemd mogen worden. Nee, ‘The Road’ is wat tam, lijkt soms zelfs een tussendoortje, maar goed, Mike + The Mechanics moet het dan ook voornamelijk van de concerten hebben, en laten we hopen dat Mike met zijn ‘Hit the road’-tournee toch even langs komt in ons kikkerlandje. We zijn daarbij wel benieuwd hoe Roachford, maar voornamelijk Howar zich manifesteren op het podium, en dan zeker of het publiek hun versies van de succesnummers slikt. (7/10)(Sony)



Deel: