altVorig weekend vroeg ik jullie aandacht voor de Britse doo-wop band The Darts. Deze keer komt er een heel ander genre aan bod, het hip-hop genre. De band die ik dit weekend ga bespreken is een groep die doorbrak toen ze gevraagd werden om op te treden op het Lincoln Center Outdoors. Dit optreden kwam op televisie en zorgde ervoor dat ze in één klap bekend werden. Deze keer in Do you remember ….. The Rock Steady Crew.

Rock Steady Crew is een hip-hop band opgericht in The Bronx New York in 1977 met als vaste kern Jimmy D en Jojo. Ze werden bekend met het populair maken van break dance. Eind 1982 krege ze de kans op te treden met Bow Wow Wow en Africa Bambaataa. Kort daarna werd de groep bekend in heel New York en ook buiten de stad. Tesamen met enkele andere hip-hop bands, graffiti-artiesten en DJ’s nam de Rock Steady Crew deel aan de Roxy Tour, de eerste hip-hop toernee. Deze tour bracht ze onder meer naar Europa. De Britse koningin vroeg de Rock Steady Crew op te treden op een benefietconcert op de “Royal Variety Performance”. Door deze optredens kreeg de Rock Steady Crew een platencontract aangeboden.

Hun single ‘Hey you (The Rock Steady Crew)’ werd een nummer 1-hit in Nederland en een top 10-hit in Engeland. Van de single gingen er meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank. Door een slechte deal bij hun platenmaatschappij die er voor zorgde dat ze beperkt werden in hun mogelijkheden kwam de groep op een dood spoor terecht. De groep is nooit officieel uit elkaar gegaan, de leden hebben elk hun eigen weg gekozen. Eind jaren ’80 begon de groep weer samen met producer Q-Unique.

De bandleden speelden in 1991 in een musical over hip-hop (So, What Happens Now?). Deze musical kreeg positieve kritieken. In 1992 speelde de groep voor onder andere president Bush sr. op de Kennedy Center Honors. Jaarlijks wordt er een Rock Steady Crew Anniversary bijeenkomst gehouden waar stilgestaan wordt bij de geschiedenis van de hip-hop en overleden hip-hoppers worden herdacht. Vanwege hun pioneerswerk voor de hip-hop worden de leden van de Rock Steady Crew ook jaarlijks geëerd.

{slide=The Rock Steady Crew – Hey You (The Rock Steady Crew)}http://www.youtube.com/watch?v=c4J-EVxMcd0{/slide}

Deel: