Lucky Fonz III, dankzij zijn hit ‘ik heb een meisje’ opgeklommen naar BN’er status, stond woensdag in de Vera in Groningen met als voorprogramma Eefje. Eefje, die in 2009 de Grote Prijs van Nederland won in de categorie singer/songwriter wordt, zoals het hoort, aangekondigd door Lucky zelf. Na een snelle introductie en de belofte terug te komen verlaat Lucky Fonz III het podium weer. Eefje begint met haar stille nummers, ze lijkt een beetje te verdwijnen achter de twee microfoons die ze gebruikt. Wel zijn haar liedjes puur, schattig en leuk, vooral het nummer ‘Hartslag’ wat nu ook op haar EP staat, valt goed in de smaak, het is dan ook jammer om haar na ongeveer twintig minuten te zien vertrekken.

Gelukkig is het al snel tijd voor de hoofdact: Lucky Fonz en de Felle kleuren. De Nederlandstalige cd, ‘Hoe je Honing maakt’ zal deze avond centraal zijn, iets waar bij mij stiekem toch nog enige twijfel aan hangt. Een Nederlandstalige cd, was dat wel een slimme zet? Een band, was dat wel verstandig?

Na noot twee ben ik om, er kan gedanst worden, er kan eindelijk mee gezongen worden uit volle borst, iets wat bij vorige optredens niet geprobeerd moest worden.
Lucky heeft er zin in, de energie knalt van het podium, tussendoor mag het publiek vragen stellen en de eerste die de man naar zich toegeworpen krijgt is: ‘Ben je vrijgezel?’ een zeer toepasselijke vraag volgens Lucky aangezien hij net een hele cd heeft gemaakt hierover. Ja, Lucky Fonz III is weer vrijgezel, maar ook ziek: ‘Ik moet me echt goed concentreren want ik heb een beetje koorts’ klinkt het stilletjes van het podium als de band weg is en hij er even alleen voor staat met akoestische gitaar. Zoals gewoonlijk worden de vaste meezinger gasten het podium opgeroepen: ‘Abel, waar ben je Abel?’ Abel is in het buitenland en kan niet mee zingen, maar daar heeft Lucky een oplossing voor: ‘De gebroeders Tangarine zijn er toch wel?’ En ja hoor daar komen ze, twee lange knullen die toevallig genoeg ook in de finale van de Grote Prijs staat, ‘Categorie Hiphop’ voegt Lucky nog even toe, iets waar het publiek hard om moet lachen want aan beide heren is duidelijk te zien dat deze categorie niet hun ding is, singer/songwriter, daar horen ze thuis.

Samen zingen ze ‘Poor Carolina’ en dan roept Lucky ineens ‘Ik moet nu even weg, ik ben over drie minuten terug met de band.’ Wat is er aan de hand? Waarom dat plotselinge einde? Komt het door de koorts?

Gelukkig, na drie minuten, misschien zelfs wat minder staat Lucky Fonz III en de Felle kleuren weer op het podium en wordt er nog even enorm gerockt. Als afsluiter klinkt het nummer ‘Ik heb liever dat je gaat’ en dan is het voorbij, Lucky Fonz III en de Felle kleuren gaan af. Snel even backstage wat doen en binnen vijf minuten naar de merchandise stand om de fans te plezieren. Doorzettingsvermogen, iets wat je nu wel duidelijk kan waarnemen met een vermoeid, ziek maar tevreden uiterlijk staat Lucky Fonz III zijn fans te woord.

En over mijn twijfels die na de tweede noot al voorbij waren, na de derde noot was het beter dan ooit tevoren, Lucky Fonz III in het Nederlands met een band? Beste zet ooit!

Foto’s (c) 2010 Shanna Wiggerman

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: