Dames en heren, jongens en meisjes: ze zijn weer los! My Chemical Romance laat menig publiek weer springen op hun nieuwe album ‘Danger Days: The True Lives of The Fabulous Killjoys’.

Een positieve recensie laat altijd eventjes op zich wachten. Vooral als er hier en daar wat vergeleken moet worden met eerder werk van een artiest (lees: het album The Black Parade). Dit album deed de grondvesten trillen en zette de band op de kaart buiten Noord-Amerika. Nu Europa en omstreken bekend terrein is voor My Chemical Romance (hierna MCR genoemd), werd het hoog tijd voor een nieuwe album. Ik deel u graag mede dat deze plaat er is. En wat voor één!

Van begint tot eind ligt het tempo hoog, met weinig tijd om even goed op adem te komen. De single ‘Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na)’ (ja, zo heet hij echt) geeft goed weer hoe de rest van het album klinkt. Heerlijke rock met hier en daar nog een heel bescheiden emo tintje. Dit is overigens nog teveel gezegd, want alleen een echte kenner kan deze sound nog terughoren. Niet dat ik die kenner ben, maar ik ken wel het eerdere werk van MCR en hoor wel degelijk een aantal overeenkomsten.

Met ‘Danger Days’ is een nieuwe weg ingeslagen. De heerlijke gitaren en de herkenbare stem van Gerard Way zijn gebleven, maar de elektronica is erbij gehaald. Dit is duidelijk terug te horen in de intro van ‘The Only Hope For Me Is You’. Als samenspel klinkt het goed, dus deze nieuwe route kunnen we hopelijk beschouwen als de vaste route waar de band de rest van de nummers op gaat baseren.

‘Danger Days’ schijnt overigens een conceptalbum te zijn. Dat wil zeggen dat het een plaat met een (ietwat vaag) verhaal is. Het speelt zich af in de nabije toekomst, Californië 2019. ‘The Fabulous Killjoys’ blijkt een bende outlaws te zijn, die de strijd aanbindt met het malafide ‘Better Living Industries’. Er wordt geknokt, gekidnapt en geschoten. Als dat maar goed afloopt..

Dit nieuwe album van My Chemical Romace is er eentje om in de kast te zetten, maar niet voordat je aandachtig naar de muziek hebt geluisterd. Probeer het verhaal te ontdekken door middel van de teksten, laat je meeslepen en vooral activeren door de krachtige muziek en voel je tóch weer vertrouwd met het bekende geluid van deze band van, toch zeker wel, stadionformaat! (8/10) (Warner)

{slide=Na na na (na na na na na na na na na)}http://www.youtube.com/watch?v=egG7fiE89IU{/slide}

{slide=The only hope for me is you}http://www.youtube.com/watch?v=2LIyBkZJcGI{/slide}

{slide=luisteren en kopen}

 Danger Days: The True Lives of The Fabolous Killjoys
Danger Days: The True Lives of The Fabolous Killjoys
My Chemical Romance

{/slide}

Deel: