In 1996 had Nick Gold het idee om een groep Malinese musici naar Cuba te halen. Hier zouden ze samen met een aantal van de beste Cubaanse muzikanten en zangers een album opnemen. Om onbekende redenen zijn ze echter nooit gekomen en dus gingen de Cubanen maar zelf aan de slag met als resultaat hun inmiddels wereldberoemde “Buena Vista Social Club”.

Nu zo’n 14 jaar later komt de droom van Gold alsnog uit. Voor het project “AfroCubism” brengt hij enkele muzikanten uit Mali samen met een aantal Cubanen onder leiding van gitarist Eliades Ochoa. Uit Mali spelen onder andere n’gonispeler Bassekou Kouyate en gitarist Djelimady Tounkara mee. Verder horen Eliades’ band Grupo Patria op dit album en de legendarische lofzanger Kasse Mady Diabaté.

“Het album lijkt redelijk makkelijk en spontaan tot stand gekomen, niet gek als je je ideeën en energie al zo lang hebt bewaard”, aldus Gold. Samen met producer Jerry Boys, de man die ook betrokken was bij Buena Vista, is het gelukt om in 5 dagen 17 nummers op te nemen. Een hele prestatie als je bedenkt dat de muzikanten nooit eerder samen hadden gespeeld.

En het resultaat mag er zijn. De samensmelting van de Malinese en Cubaanse muziek klinkt eigenlijk heel erg vanzelfsprekend. De cd heeft dan ook veel potentie en de persoonlijkheden die meewerken maken de cd nu eigenlijk al een klassieker die je in je cd rek moet hebben. (8/10) (World Circuit/Munich)

{slide=Tracklist}
1. Mali Cuba
2. Al Vaivén De Mi Carreta
3. Karamo
4. Djelimady Rumba
5. La Culebra
6. Jarabi
7. Eliades Tumbao 27
8. Dakan
9. Nima Diyala
10. A La Luna Yo Me Voy
11. Mariama
12. Para Los Pinares Se Va Montoro
13. Benséma
14. Guantanamera

{/slide}

{slide=Luisteren en kopen}

Afrocubism
Afrocubism
Afrocubism

{/slide}

Deel: