Van deze Gothic-Metal band, geformeerd rondom zangeres Katra Solopuro, heb ik eerlijk gezegd nog nooit een noot muziek gehoord. In het thuisland Finland geniet de band een redelijke populariteit, de band scoorde daar in 2006 een bescheiden hitje met de single ‘Sahara’. Dit resulteerde in deelname aan het Fins nationale songfestival. Het avontuur liep voor de band echter niet erg goed af.

De inzending van Katra, het nummer ‘Tietäjä’ , leek wel heel erg veel op het nummer ‘Jillian’ van ons eigen Within’ Temptation, sterker nog Katra werd beschuldigd van Plagiaat! Uiteindelijk heeft Katra het niet gered en mocht niet deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. In 2007 verscheen het geheel Fins-talige titelloze debuut van de band, waardoor de band onder de aandacht kwam van het Oostenrijkse platenlabel Napalm Records. Via dat label verscheen twee jaar geleden ‘Beast Within’, het internationale debuut van de band. Eigenlijk is het ‘Beast Within’ album een Engelstalige remake van de Fins-talige eerste plaat.

‘Out of the Ashes’ is de tweede internationale release van Katra, en is mijn eerste kennismaking met de muziek van deze formatie. Na het beluisteren van het openingsnummer ‘Delirium’ was ik erg positief gestemd over Katra’s nieuwe plaat. Heerlijk gitaarwerk, een helder geluid en de stem van zangeres Katra Solopuro klinkt op het eerste gehoor erg aangenaam. De muziek van Katra bevat eigenlijk alles wat de meeste Gothic-Metal bands laten horen, vrouwelijke zang, melancholie, bombast en enige vorm van mystiek. Toch heeft Katra net een andere aanpak dan hun collegae bands. De nadruk bij Katra ligt toch meer op het al eerder aangehaalde (up-tempo) gitaarwerk dan op het orkestrale bombast (‘Out of the Ashes’). Het vele twin-gitaarwerk, duidelijke solo’s en de solide ondergrond van de gitaren doen me denken aan de traditionele metal/hardrock (‘One Wish Away’).

De band flirt hier en daar ook met popmuziek.In het openingsnummer pakt dat enigszins lekker uit maar in de ballade ‘The End of the Scene’, stijgt de zoetsappigheid boven alle proporties uit. Vele albums groeien na meerdere luisterbeurten, maar hoe vaker ik dit album beluister hoe meer ik me ga irriteren. Het overvloedige gitaarwerk gaat uiteindelijk vervelen en ook de stem van mevrouw Solopuro blijft continu van hetzelfde klanksoort. Eigenlijk zijn alle songstructuren op deze cd hetzelfde en dat maakt het geheel best ééntonig. Bij het horen van het slot akkoord ‘Hide and Seek’ krijg ik regelrecht het gevoel dat de band zich wil revancheren op het mislukte avontuur met het Eurovisie songfestival….zoet, kop, staart en gespeend van enige originaliteit.

‘Out of the Ashes’ is zeker geen slecht album en Katra is zeker geen slechte band, maar het geheel is uiteindelijk allemaal toch een beetje saai en te veel van hetzelfde. Voor aanschaf eerst beluisteren. (6/10) (Napalm Records)

{slide=tracklist}

01. Delirium (03:31)
02. One Wish Away (04:09)
03. If There Is NoTomorrow (04:26)
04. Vendetta (04:29)
05. Out Of The Ashes (04:19)
06. Envy (04:15)
07. Mirror (04:19)
08. Anthem (04:48)
09. The End Of The Scene (04:31)
10. Hide And Seek (05:39)

{/slide}

Deel: