Sinds er over de gehele wereld in grote aantallen Idols / Popstars / X-factors en andere talentenshows worden georganiseerd, is er een continue stroom nieuwe wereldsterren opgestaan. Werkelijk ongelofelijk…

Tussen al die instant legends zit soms ook wel eens een echt pareltje. Dat was in 2004 Fantasia Barrino, de winnares van American Idol. Het lijkt er echter op dat we haar in Nederland compleet hebben gemist.

Een tijdje terug werd ik op haar geattendeerd door een vriend van me, hij liet me de onderstaande video zien:

{slide=Fantasia Barrino – Lady Marmalade}http://www.youtube.com/watch?v=HWzKkK7ncbM{/slide}

Een geweldige uitvoering van Lady Marmalade die me telkens nog kippenvel bezorgd als ik hem op zet. Wát een stem heeft deze dame!

Studio albums

Het eerste album Free Yourself, waarop ze onder andere samenwerkte met Missy Elliot, kwam vrij snel na het winnen van American Idol. Naast het commerciële succes van de plaat werd ze ook nog eens genomineerd voor vier Grammy Awards, ze won er geen (ze is daarna nóg voor vier Grammy Awards genomineerd, nul gewonnen).

Free Yourself is dan ook een erg goed R&B album, dat lekker weg luistert. De stem van Fantasia komt erg goed uit de verf bij de cover van You were always on my mind, terwijl ze moeiteloos overschakelt naar hip hop met Missy Elliot op de clubhit Selfish. Eén van mijn favorieten is echter wel Baby Mama , de in Amerika enigszins controversiële single waarin ze een ode brengt aan alleenstaande moeders.

Voor haar tweede album Fantasia heeft ze met een aantal grote producers samengewerkt, waaronder Babyface, Missy Elliot en Big Boi (Outkast). Het album is wat ruwer dan haar debuutplaat, zoals goed te horen is op nummers als Baby Makin’ Hips en Hood Boy waar ze tegen het einde lekker uit kan halen. Soms hoor je echter iets teveel de Missy Elliot stijl op het album terug, waardoor het meer om de muziek gaat dan om de zang. Fantasia kan het beide, maar de balans was wat mij betreft op het eerste album iets beter.

Fantasia Barrino live

Wanneer je mee doet met een talentenjacht als American Idol moet je veel live optreden. Dat is dan ook precies waar Fantasia erg goed in is. Zowel covers als haar eigen muziek krijgen live wat extra’s.

Check de video’s hieronder om te zien wat ik bedoel:

{slide=Fantasia Barrino – I Believe}http://www.youtube.com/watch?v=yVXaw8yufY{/slide}

{slide=Fantasia Barrino – Baby Mama}http://www.youtube.com/watch?v=S7olzdcM9Z8{/slide}

{slide=Fantasia Barrino – All My Life}http://www.youtube.com/watch?v=9tJrFmaoKQA{/slide}

Deel: