In 2008 steeg de Nederlandse muziekexport, ten opzichte van eerdere jaren. Er is een belangrijke verschuiving te zien richting inkomsten uit optredens en is er een daling in cijfers uit CD-inkomsten te zien. De opbrengst van de export van Nederlandse populaire muziek was in 2008 een bedrag van 50,2 miljoen euro, een stijging van 15 % in vergelijking tot 2007. Net als in 2007 gelden [[André Rieu]], [[Tiësto]], [[Armin van Buuren]] en [[Ferry Corsten]] als de belangrijkste Nederlandse exportproducten. DJ’s als [[Laidback Luke]], [[Marco V]], [[Sander Kleinenberg]], [[Menno de Jong]], [[Fedde Le Grand]], [[Sander van Doorn]] en [[Richard Durand]] zijn opkomend in het buitenlandse clubcircuit terwijl in de rocksector vooral [[Epica]], [[Antillectual]], [[Born from Pain]], [[No Turning Back]], [[Peter Pan Speedrock]] en [[Within Temptation]] artiesten met een opmerkelijk aantal optredens in 2008 zijn. Rieu heeft in 2008 Australië helemaal op de knieën gekregen en is nu bezig met de Verenigde Staten. Rieu staat wereldwijd in de top 10 touring artists. Ook bezette hij in Australië 44 weken lang de nummer één positie in de DVD-charts, en stond hij tegelijkertijd met 9 DVD’s in de top 10.

Bij de exportinkomsten van Buma/Stemra is Duitsland het belangrijkste land met ruim 22% van de inkomsten, gevolgd door België met 17%, vervolgens Frankrijk en Groot-Brittannië. Opvallend is Polen op de 5e plek, dit is met name te danken aan de extra inkomsten uit RTV-gelden. Van de Nederlandse muziekexport is 29,1% afkomstig uit auteursrecht en naburige rechten (14,6 miljoen euro), 17,5% komt van de exploitatie van opnames van Nederlandse artiesten in het buitenland (8,8 miljoen euro) en ruim 53% van de optredens van Nederlandse artiesten over de grens (26,8 miljoen euro).

Deel: