Zoals u in de eerste column van mijn hand (ik ben dan Fred Händl) heeft kunnen lezen, heb ik mij de nobele taak op de schouders genomen het alfabet (een bonte verzameling van letters) van achter naar voren te voorzien van musici. In deze eerste column staat aldus de letter ‘z’ centraal. Ik wilde het dan graag om te beginnen eventjes hebben over mijn grote held Frank Vincent Zappa.

Op 21 december 2009 (dat is inderdaad om de hoek) zou Frank Vincent Zappa negenenzestig jaar geworden zijn. Helaas maakte prostaatkanker op 4 december 1993 een einde aan zijn leven. Overleden en dood, maar tegelijkertijd nog springlevend! Zijn muzikale erfenis alleen bedraagt meer dan 60 studio- en livealbums, ontelbare bootlegs, vele videoregistraties, films en boeken (over muziek en zijn scherpe opnies over ongeveer alles waar je een opinie over kunt hebben. Daarbij komen er elk jaar nieuwe opnames uit. Via het label Vaulternative Records, onderdeel van The Zappa Family Trust. De hedendaagse Zappa-fan (ik ben er zo een) hoeft zich niet te vervelen en kan zijn centjes met prettige regelmaat uit blijven geven aan nieuw (en vaak nog onbekend) materiaal. Geremasterd en voorzien van fraai artwork. Heerlijk is het, om Zappa-fan te zijn. Heerlijk.


Ook de ontelbare Zappa-communities op het net (zappateers, bijvoorbeeld) bieden soelaas voor iedereen die van hem en zijn muziek maar geen genoeg kan krijgen. Mijn eigen collectie bedraagt momenteel iets meer dan 200 cd’s, 25 DVD’s en twintig boeken. En dat gaat maar door. Ook tribute-cd’s blijven als paddestoelen uit de grond schieten (een zeer fraaie is de cd van de Bohuslän Big Band – aanrader!). Ook de vertolkingen van het Ensemble Modern en Struber Z’tett zijn niet te versmaden.

De legacy van Frank Zappa blijft doorgaan en vernieuwen. Zo erg zelfs, dat ik morgen mijn 13e Benno cd-rek zal installeren, omdat ik alleen deze maand alweer 45 nieuwe titels heb kunnen toevoegen. Brrrr … het is koud buiten, maar binnen draait Filthy Habits van de plaat Sleep Dirt. Biertje voor mijn neus en opnieuw, voor de zoveelste keer, douche ik me in de prachtige solo’s van de Meester.

Als ik u was, zou ik dat zeker eens proberen. Hieronder een aantal tips voor beginners:

Make A Jazz Noise Here (mijn eerste, ik zal het nooit vergeten. Wat een openbaring was dat, zeg!)
Freak Out!
Waka/Jawaka
Sheik Yerbouti
Guitar
You Are What You Is
Sleep Dirt (uiteraard)
Apostrophe(‘)
We’re Only In It For The Money/Lumpy Gravy
en de live-serie: You Can’t Do That On Stage Anymore

Tot zover Frank Vincent Zappa (*21-12-1940 + 4-12-1993)

En dan nog heel eventjes Zoogz Rift. Dat is ook met de ‘z’. Zoogz Rift. Helaas heb ik geen enkele plaat, noch cd van hem (heeft u die wel, dan houd ik me bij deze aanbevolen). Een geniale geest (op YouTube staan een aantal fraaie filmpjes) die de plaat The Island Of Living Puke heeft gemaakt. Een mirakels wonder, die Zoogz. Erg moeilijk te vinden. Erg moeilijk.

Bent u daar nu nog? Vooruit! Aan het bier. Het is zaterdag, weet u wel.

– Fh.

Deel: