Vorige week besprak ik in Legendary Albums ….. 'Face Value', het debuutalbum van Phil Collins. Met hits als 'In The Air Tonight' en 'I Missed Again' mag dit album zeker in het rijtje met legendarische albums staan. Vandaag ga ik het in deel 50! hebben over een album welke het vijfde album van deze Jackson is. Nee, niet een van de Jacksons, maar Joe Jackson. Deze week in 'Legendary Albums ….. Night and Day' (Joe Jackson).

'Night and Day' is het vijfde album van Joe Jackson, het kwam uit in 1982. De titel is geleend van een Cole Porter song, en het geeft een overgang weer naar een verfijnde manier van tekstschrijven. Het was Jackson's enigste album wat zowel in de V.S. en de U.K. de top vijf behaalde. Het behaalde de gouden status met meer dan één miljoen verkochte albums. Het nummer 'Real Men' verwees naar de Amerikaanse homocultuur van begin jaren '80. Platenmaatschappij A&M gaven het album behoorlijk  veel promotie, het nummer 'Steppin' Out' werd een grote hit en het album verdiende een aantal Grammy nominaties voor "Record of the Year" en "Best Pop Vocal Performance, Male".Van 'Night and Day' kwam ook nog 'Breaking Us in Two' wat in de V.S. een top 20 hit werd. Ter promotie van het album ging Joe Jackson op tournee welke hij in mei 1983 afsloot. ''Steppin' Out' werd zowel in Amerika als in de U.K. een top 20 hit, 'Breaking Us in Two' behaalde vreemdgenoeg in de U.K. een schamele 59e plaats.
 
{slide=Joe Jackson – 'Real Men'}http://www.youtube.com/watch?v=41FNXkY9VZY{/slide}
 
Begin jaren '80 had niemand ooit geloofd dat Joe Jackson ooit een "boze" New Wave/Power Pop singer/songwriter was met een portfolio van eerlijke, zeer goed geschreven albums. De release voorafgaand aan 'Night and Day', getiteld 'Jumping Jive' had al laten zien dat hij nooit bang was om totaal van genre te veranderen, met daarmee zichzelf en zijn band in de wereld van de Jazz en Swing  muziek van de jaren '30 en '40 te plaatsen. Al snel realiseerde hij zich dat  hij niet als Jazz artiest gezien wilde worden. Zijn muzikale ambities had hij nog lang niet gerealiseerd toen hij de U.K. verliet na een zware echtscheiding en zijn tent opzette in New York kreeg hij de kans om het werk van onder andere Cole Porter en Gershwin alsmede de Latin muziek en vooral Salsa te ontdekken.
 
{slide=Joe Jackson – 'Steppin' Out'}http://www.youtube.com/watch?v=inrEPapTtMM{/slide}
 
'Night And Day' is een gestroomlijnde weerspiegeling van al deze invloeden, Jackson's moderne teksten combinerend met complexe ritmes en overweldigend piano en keyboardspel maken het album op sommige momenten zelfs een beetje kitscherig. Het zij hem vergeven. Sommige mensen noemen 'Night And Day' een New York Style album, dat is het niet. Het geeft een weerspiegeling van New York door de ogen van een Engelsman.
 
{slide=Joe Jackson – 'Breaking Us In Two'}http://www.youtube.com/watch?v=9QIu78f-yXs{/slide}
 
Kant 1 (de "Night" kant) begint met het fantastische ritmische 'Another World' en 'Steppin' Out' geeft een perfekt beeld weer van het nachtleven in de grote stad. Alle nummers op de "Night" kant tesamen lijken meer op een "suite of music" dan dat het vijf individuele tracks zijn. Kant 2 (de "Day" kant) start met een ontroerende piano ballad 'Breaking Us In Two'. Het nummer geeft op een dramatische manier de scheiding van zijn vrouw weer, met de vraag om uit elkaar te gaan om hopelijk de liefde die hij voor haar had nieuw leven in te blazen. De kwaliteit van het album blijft met het cynische Latino nummer 'Cancer' en het rap-achtige nummer 'Slow Song' met zijn ongelooflijk sterke refrein sluit het  uitmuntende album af. Op 'Night and Day' gooit Jackson alle popregels overboord, en achtervolgd hij zijn visie met eigenwijze onafhankelijkheid. 
Deel: