[[Cypress Hill]], de bekende latino hiphop groep uit [[Los Angeles]] heeft voor het eerst sinds 6 jaar weer een album uitgebracht en brengt voor deze gelegenheid een bezoek aan Nederland. Poppodium [[013]] in Tilburg had de eer om deze band te ontvangen. Zodra ik hoorde van hun bezoek aan Nederland, wist ik dat ik dit optreden niet wilde missen. Met in mijn hoofd het succesnummer “Insane in the Brain” moest ik wel afreizen naar Tilburg om deze band te fotograferen.

Voor diegene die niet bekend zijn met Cypress Hill; het was de eerste groep die bewees met Spaanstalige rap successen te kunnen boeken en het was ook deze formatie die met twee albums (‘Cypress Hill’ en ‘Black Sunday’) tegelijk in de Amerikaanse album top 200 stond. De band heeft diverse platinum albums ontvangen en is met name te herkennen aan het nasale stemgeluid van rapper [[B-Real]].

Eigenlijk wist ik niet goed wat te verwachten. Cypress Hill is een grote naam, maar de grootste successen zoals de singles “How I Could Just Kill a Man”, “I Ain’t Going Out Like That” en het al eerder genoemde “Insane in the Brain” dateren van begin jaren negentig. Ik ben ze daarna een beetje uit het oog verloren en ik was dan ook benieuwd wat ik die avond te zien zou krijgen: een groep veertigers die hun zakken komt vullen of een hiphop crew die de zaal uit zijn voegen laat barsten.

Mijn tweede gedachte bleek gelukkig de waarheid; Cypress Hill kwam de boel op stelten zetten. De zaal werd eerst opgewarmd door de nieuwe hiphop sensatie uit Eindhoven, Fresku. Met enkele aanmoedigingen trok hij de zaal letterlijk naar zich toe en kreeg vrijwel iedereen in de zaal aan het springen, een enkeling kwam dit zelfs op het podium demonstreren. Na dit opwarmertje begonnen de latino’s aan hun performance. Reeds bedwelmd door de joints die om mij heen werden gerookt stond ik langzaam mee te deinen op de stampende beats van DJ Muggs. Ik zag op de playlist dat naast de bekende hits ook veel nieuwe songs van het laatste album “Rise Up” gespeeld zouden worden. Het moet gezegd worden dat “Rise up” zeer positief werd ontvangen, en dat terwijl er een duidelijk andere stijl is ingezet.

Op dit album zijn veel meer rockinvloeden te bewonderen, niet zo gek als je bedenkt dat onder andere [[Tom Morello]] ([[Rage Against the Machine]]), [[Mike Shinoda]] ([[Linkin Park]]) en [[Marc Anthony]] hebben meegewerkt aan dit album. “Rise Up” lijkt een soort evolutie in de ontwikkeling van Cypress Hill en in combinatie met de oude hits een goed recept voor een concert waar je heerlijk los kunt gaan.


Foto’s (c) 2010 Stephen Hotsma

Deel: