Op 25 februari overleed in Maashees de Limburgse zanger, troubadour, bohemien, levensgenieter en filosoof Joseph Aldenzee op 65 jarige leeftijd. Aldenzee mag dan bij het grote mainstream publiek niet zo bekend zijn geweest, maar bij de connaisseurs van het betere Nederlandse lied stond Aldenzee bekend om zijn scherpe, welhaast literaire teksten, prachtig gitaarspel en levendige arrangementen waardoor zijn werk dan weer met dat van Boudewijn Groot, en dan weer met namen als Cornelis Vreeswijk wordt vergeleken.

Hoe geliefd en bekend Aldenzee is werd goed duidelijk bij zijn uitvaart die zeer druk bezocht werd, en het feit dat er kort na zijn overlijden een standbeeld van hem, genaamd ‘de oude gitarist’ werd onthuld, waarvoor de publieke belangstelling ook erg groot was. Het oude werk van Aldenzee is moelijk te vinden, al staat er op Spotify het een en ander van hem dat zeker de moeite van het beluisteren waard is voor de liefhebbers van kleinkunst en het betere Nederlandstalige lied.

Om de naam en het werk van Joseph Aldenzee te laten voortbestaan hebben zijn erven de Stichting Joseph Aldenzee opgericht die erop gericht is om nieuw Nederlands muzikaal talent een steun in de rug te geven. Onlangs werd duidelijk dat in de archieven van de nalatenschap van Joseph Aldenzee een aantal niet eerder bekende opnamen van de Limburgse zanger zijn gevonden, die technisch perfect zijn en opnieuw de rijkdom van compositie en arrangementen van Aldenzee laten horen. Deze opnamen zullen met de nieuwste technieken bewerkt worden zodat ze beter dan ooit zullen klinken. Uiteraard zal Maxazine de eerste zijn die eventueel nieuws hierover zal brengen.

Deel: