Café Bel Air in Breda, Patronaat Café in Haarlem en Podiumcafé De Vorstin in Hilversum bieden bands uit elkaars’ steden een plek om zich aan een nieuw publiek te presenteren. Het aantal podia dat meedoet met 2B@ ‘network of bands’ staat daarmee op vijf. Het Haagse Paardcafé en Willemeen in Arnhem sloten zich al eerder aan bij het initiatief.

Bands die een nieuw publiek zoeken moeten doorgaans een heel erg lange adem hebben. Ze spelen meestal in de buurt, op podia waarvan de beheerders weten wie ze in huis halen. Soms gaat een groep ergens anders naartoe voor een optreden, maar heel ver is dat zelden. Want hoe verder van huis, hoe minder een beheerder over de band weet en hoe moeilijker hij het aantal bezoekers (en omzet) kan inschatten. ‘Wereldberoemd’ worden in de eigen woonplaats, veel meer zat er tot nog toe niet in.

Bandswipe
Dat is anders sinds 2B@ werk maakt van ‘bandswipen’. Bands van ‘hier’ spelen dan net zo makkelijk ‘daar’ alsof ze in de buurt optreden. Het levert bands een grotere schare fans op dan slechts die vrienden en familie die al zó vaak meegaan dat ze het repertoire al beter kennen dan de bandleden zelf… En hoe bekender de muzikanten hoe groter het publiek dat komt luisteren… band en zaal profiteren er dan beiden van.

Meedoen
Vijf podia doen inmiddels mee met het initiatief. Voortrekkers Paardcafé in Den Haag en Willemeen in Arnhem waar het allemaal begon zijn nu aangevuld met café Bel Air in Breda, Patronaat Café in Haarlem en Podiumcafé De Vorstin in Hilversum. En dit is nog maar het begin, want het moet wel heel raar lopen willen niet nog meer zalen mee willen doen.

Vooruitblik
Op 2 november presenteert 2B@ de bands Gangabella uit Arnhem en Suburbs uit Den Haag in het Paardcafé Den Haag, op 17 november ruimt Willemeen het podium in voor deze bands. Op 7 december staan Valice en Smoking Alaska op het Haagse podium en op 15 december in Arnhem.

Deel: