Stoppen op je hoogtepunt: dat is iets wat vele mensen doen. Stoppen voordat je langzamerhand gaat verliezen wat je hebt. Maar wat doe je, als je al jaren bezig bent en nog geen hoogtepunt hebt gekend? Meet: The Church. Een band, opgericht in 1980, die nu intussen al 21 albums op haar naam heeft staan, maar waarvan er slechts één single is uitgebroken tot een wereldwijde hit. Liefde voor de muziek is de drijvende kracht achter het feit dat ze nog steeds op het podium staat. Zo ook in Amsterdam in een uitverkochte bovenzaal van Paradiso.

Donker, duister en totaal niet vatbaar, dat zijn de klanken van ‘This Is Where You Live’ (afkomstig van het allereerste album ‘Of Skins And Heart’), waarmee de avond werd geopend. De psychedelische kant die de band vroeger ten gehore bracht, werd nu geïntroduceerd in Paradiso. Een zaal waarvan je hoopte dat die zou veranderen in een schimmig hok om alles nog beter tot zijn recht te laten komen. Het is duidelijk dat we een reis door de tijd gaan maken. Een setlist die gevarieerd is, met ouder werk en nummers van het laatste album ‘Further/Deeper’, dat door zanger Steve Kilby himself werd bestempeld als “pretty fucking good’”. Maar de zanger zette zijn woorden geen kracht bij, althans niet live. Als een kraaiende haan en met een glaasje teveel op, zong hij vol trots de vocale partijen. Nummers werden soms onverstaanbaar en op andere momenten hoopte je dat het onverstaanbaar was geweest. Het zingen was Kilby verleerd met de jaren, maar vreemd genoeg deed dat het plezier van het publiek niet veranderen.

De band heeft de laatste jaren niet veel te vieren. Er was dan ook geen moeite gedaan om enig decor mee te nemen met de tour. “25 Years ago we had our last hit single”, vervolgt Kilby (in eigen land Australië om precies te zijn). “And where going to lay this fucking song on you right now if you want it or not, it’s coming. Pass your mind back to 1990, if you can.”, dat waren de introducerende woorden van het laatste succesnummer ‘Metropolis’. Gezien de gemiddelde leeftijd in de zaal werd dat terugdromen naar 25 jaar geleden voor vrijwel niemand een probleem. Verschillende nummers van verschillende albums vlogen je om de oren. Van ‘Delrious’ tot ‘Old Flame’ naar ‘Block’. Er was bijna van ieder album wel iets te horen. Dit maakte de avond heel gevarieerd en hierdoor werd de ontwikkeling van de muziek van de band goed hoorbaar.

‘Under The Milky Way’, de enige hit van de band, was het nummer waar de hele zaal op zat te wachten. Het grappige van het nummer is, is dat het geschreven is over de popzaal die zich een aantal honderd meter verderop bevindt: De Melkweg. De mobiele telefoons verschenen uit de broekzakken op de zachte tonen van het nummer. Maar het was noch ‘Under the Milky Way’ noch ‘Miami’, maar publieksfavoriet ‘Reptile’ dat de avond afsloot. “I think we have the permission from the king of Paradiso to play too more song for you”, aldus Kilby. Onder luid geschreeuw volgde het verzoek tot het spelen van het nummer ‘Reptile’. Onder het motto: “You ask, we deliver”, werd het publiek nog een keer tevreden gesteld.

Setlist The Church, 03-06-2015, Paradiso:

1. Is This Where You LIve
2. Sealine
3. Laurel Canyon
4. Myrrh
5. Toy Head
6. Vanishing Man
7. Metropolis
8. Delirious
9. The Disillusionist
10. Old Flame
11. Block
12. Under the Milky Way
13. Miami
14. Day 5
15. Reptile

Deel: