Op een warme zomeravond in De Pul in Uden bracht de legendarische Britse band China Crisis een onvergetelijke show ter ere van de 40e verjaardag van hun doorbraakalbum ‘Working With Fire and Steel’. De zaal vulde zich langzaam met een gemêleerd publiek dat duidelijk nostalgische gevoelens koesterde voor de synthpop en new wave klanken van de jaren 80.

De band, opgericht in 1979 door Gary Daly en Eddie Lundon, begon de avond met het opzwepende ‘The Highest High’. Vanaf de eerste noten wisten Daly’s kenmerkende stem en Lundon’s gitaarspel het publiek te betoveren. Het was alsof de tijd had stilgestaan; de muziek klonk even fris en relevant als vier decennia geleden.

Gedurende het concert werd het publiek getrakteerd op een zorgvuldig samengestelde setlist die zowel diepe cuts als de grote hits omvatte. Nummers als ‘Hanna Hanna’ en ‘Gift of Freedom’, waarbij Lundon de lead vocals voor zijn rekening nam, brachten een introspectieve sfeer, terwijl ‘Wall of God’ en ‘Strength of Character’ de energie in de zaal opvoerden.

De grapjes die frontman Gary Daly maakt en de show begeleidden, vielen goed in de smaak van het ‘posh’ publiek, waaronder ene ‘Elly’, die door Gary werd herkend en persoonlijk begroet. Maar ook onderling toonde de band met veelvuldige grappen aan goed in hun vel te zitten, waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen oude en nieuwe leden.

Voormalig producer Walter Becker (Steely Dan) werd niet zelden genoemd als grote inspiratie en hulp, en ook noemden de mannen met oprechte liefde hun eigen inspiraties in de muziek, Bob Marley, Black Uhuru en UB40, alvorens ook de reggaekant op te gaan. Maar ook David Bowie, Top of the Pops en Frankie Goes to Hollywood werden niet onverdienstelijk vernoemd, alsvorens Eddie gitaar een technisch probleem kreeg en de band als voetbalhelden werden toegezongen met het aloude ‘You’ll never walk alone’. Met de interactie tussen band en publiek zat het wel goed.

Maar ook met de band zelf zat het wel goed. Natuurlijk is Daly’s stem wat ouder geworden maar nog steeds zuiver en heerlijk om naar te luisteren. Maar ook muzikaal bleken de mannen nog steeds van grote klasse. Zonde, nee zelfs schandalig dat China Crisis nooit de status heeft gehaald van Steely Dan of de Doobie Brothers. Soit, na ruim 40 jaar is de energie wellicht wat minder dan ooit, dus een break halverwege was het gevolg.

Na de break, die eigenlijk toch wel veel te lang was, ging het over naar de wat bekendere nummers. Naast de nummers van ‘Working With Fire and Steel’ bracht de band ook een aantal favorieten uit hun rijke oeuvre. ‘African and White’ en de heerlijke meezinger ‘Arizona Sky’ brachten het publiek in beweging, terwijl ‘Best Kept Secret’ en ‘You Did Cut Me’ de diversiteit van hun muzikale stijl benadrukten en zelfs Kate Bush muzikaal nog even naar voren haalden.

Gary Daly’s interactie met het publiek was hartverwarmend. Hij deelde anekdotes over de vroege dagen van de band, de inspiratie achter de nummers en de betekenis van deze tour voor de bandleden. Eddie Lundon, die zijn virtuositeit op de gitaar demonstreerde, kreeg veel bijval van de fans.

Uiteindelijk kwam een van de hoogtepunten van de avond, zonder twijfel ‘Wishful Thinking’. Het publiek zong luidkeels mee en de emotie was voelbaar in de zaal. Maar ook het prachtige ‘Black Man Ray’ en het krachtige ‘King in a Catholic Style’ waren eveneens momenten waarop de band haar muzikale en lyrische diepgang toonde.

Zo tegen elven gaf Gary het sein voor het laatste nummer, en een gespeeld onderonsje bracht de sympathieke frontman weer snel op andere gedachten: “We will play one and then one more. Normally we go offstage and come back, but no need to wait as we don’t have a limousine waiting”. De avond werd dus afgesloten met een melancholisch ‘Christian’ (met melodica-solo) en ‘Diary of a Hollow Horse’, waarna de band het podium verliet. China Crisis bewees dat ze, ondanks de jaren, niets van hun magie hebben verloren. Hun muziek blijft tijdloos en relevant, en hun live performance is een ware viering van hun rijke muzikale erfenis.

Dit concert in De Pul was niet alleen een reis door de tijd, maar ook een viering van een band die nog steeds een grote impact heeft op haar publiek. China Crisis heeft wederom bewezen dat hun muziek de tand des tijds heeft doorstaan, en dat hun live optredens nog steeds vol passie en energie zitten.

Deel: