Op 30 augustus komt de Utrechtse postpunk band Bowl met het eerste deel van hun nieuwe concept album ‘The Rude Interruption of Fear’. Het album is opgenomen in de thuisstudio van bassist Berend Suijker en geproduceerd en gemixt door Bowl zelf. Op dit eerste deel van de tweeluik, ‘The Rude Interruption of Fear’, worden er letterlijke scenario’s, gedachten en gevoelens uit het oog van de storm gepakt: de heftigheid van dwanggedachten, de constante twijfel aan je eigen hoofd en lichaam, diagnoses die heftig inslaan en het niet weten of je wilt opgeven of doorgaan.

‘The Rude Interruption of Fear’ is een diep persoonlijk project waarin frontman Vos Ploeg schrijft over een van de zwaarste jaren in zijn leven. In 2020 worstelde Vos met angst- en paniekklachten als gevolg van een dwangstoornis. Dit jaar was voor hem een periode van puur overleven, waarin hij nauwelijks buiten kwam en constant doemscenario’s in zijn hoofd had. Hiermee is het een persoonlijk en emotioneel verhaal, maar bovenal een studie van de mens in crisis. Bowl zet hiermee een belangrijke stap in hun muzikale reis en biedt luisteraars een diepe, emotionele ervaring die niet onberoerd zal laten.

De heftigheid van de muziek matcht de emoties van Ploeg. Deze wirwar aan zware emoties wordt verwezenlijkt in de muziek door intense, dreigende en duistere instrumentatie. Op het aankomende album klinkt de band melodischer dan ooit, maar verliezen ze niet de hardheid van het debuutalbum ‘Sweet Caffeine’. Doordat alle onderwerpen dicht bij huis liggen is de urgentie in zowel tekst als uitvoering onontkoombaar. Voor het nieuwe album ‘The Rude Interruption of Fear’ bouwt het vijftal door aan hun post-punk sound met elementen van new-wave en art-rock. De nieuwe single ‘Fresh New Life’ is nu uit.

Ploeg over de nieuwe single ‘Fresh New Life’: “Ik had intrusies over meerdere dingen. Degene die het vaakst voorkwam is dat ik bijvoorbeeld bang was dat ik schizofrenie aan het opbouwen was, of dat ik in een psychose ging belanden. Ik herhaalde dan uren op rij mijn naam en die van mijn familie in mijn hoofd, zodat ik die niet zou vergeten. ‘Fresh New Life’ gaat over het moment net nadat mijn diagnose bekend was. Dat voelde heel gek, maar ook verduidelijkend. Ik wist plotseling wat er aan de hand was. Maar… ik kreeg nog steeds het gevoel dat ik écht gek werd, en ik wist niet hoe ik het moest oplossen.”

Deel: