Onder de publieksnaam RAUW organiseert Jazz International Rotterdam alweer enige tijd concerten en festivals waarbij de rafelranden van de jazz worden opgezocht. Afgelopen zaterdag vond RAUW AT ROTOWN plaats aan de Nieuwe Binnenweg. Geheel volgens het concept werd het een avond vol grensoverstijgende muziek.

De nadruk bij RAUW ligt op de ontwikkeling van Rotterdams talent. Iemand die zeker onder deze noemer valt is singer-songwriter Roufaida. Zij mocht als eerste van de drie aangekondigde acts aftrappen. Het was een solo-optreden op de grens van global music en indiepop. Op een fascinerende manier verwerkte ze haar Noord-Afrikaanse roots in haar nummers. Roufaida zong in het Engels en Arabisch en begeleidde zichzelf op haar elektrische gitaar, maar ook op de gimbri. Dit is een soort van luit-achtig snaar- en percussie-instrument dat wordt bespeeld in diverse Noord-Afrikaanse landen. Roufaida maakte verder gebruik van beats en samples van Riffijnse en Arabische muziek. Vele nummers van het gelijknamige album ‘Roufaida’ kwamen voorbij, waarvan het nummer ‘Kalimat’ bij de kenners toch al is uitgegroeid tot publiekslieveling. Laten we Roufaida koesteren en vooral blijven volgen.

Oorspronkelijk komt het jazzy electroduo Dolphine Hyperspace uit Los Angeles, maar lijken al enige tijd in Nederland en elders in Europa te vertoeven om op te duiken bij diverse festivals. Het laatste album van saxofoniste Nicole McCabe en bassist Logan Kane ‘What is my Porpoise?’ staat vol met hyperactieve sax solo’s, snelle funky baspartijen, rollende beats en knotsgekke sample effecten. Ook tijdens dit optreden was dat niet veel anders. McCabe en Kane presenteerden zichzelf vooral ook als vrolijk koppel dat zo weggelopen kan zijn uit een comedy show. Vooral Kane voerde tussen de nummers het woord en deed een poging om alle titels te verklaren. Veel gingen over diertjes. Van bijen tot over zijn grote hond. Soms leek alles wat gehaast te gaan. Het duo trachtte zoveel mogelijk nummers in hun speeltijd te proppen. Het was een zeer vermakelijk en retestrak optreden.

De afsluiter en derde act van dit heerlijke minifestival kwam op rekening te staan van de band Imaginarium. Bandleider is toetsenist Anton de Bruin. Imaginarium stond garant voor een vette dosis jazz en afro beat in combinatie met stevige dubs en beats. Naast de dampende ritmetandem met Joop de Graaf op basgitaar en gastdrummer Christopher Rijckaert, waren trompettist James McClure – invaller voor Peter Somuah – en sax-killer Jesse Schilderink duidelijk aanwezig op het podium. Samen met de sprankelende riffs van gitarist Milan Boone, kregen de mannen de zaal flink aan het dansen. Het hele concert had zelfs wel iets langer mogen duren.

Heb je deze editie nu gemist? Geen nood! Op 24 en 25 oktober 2024 is de grotere versie van RAUW
en ben je naast wederom Rotown ook welkom in BIRD.

Foto’s (c) Viv Naastepad

Deel: