In de wirwar van de popmuziek van de jaren 80, waar neonkleuren en synthesizers de dienst uitmaakten, was er een nummer dat als een verfrissende zeewind door de hitlijsten waaide: ‘Sausalito Summernight’ van de Nederlandse band Diesel. Een parel van vindingrijkheid en zomerse vibes, vermomd als een tochtje met een oude Rambler van Los Angeles naar San Francisco.

De basis van dit vrolijke deuntje werd gelegd in 1979, toen Mark Boon en Rob Vunderink, beide leden van Diesel, de handen ineensloegen in het ouderlijk huis van Boon in Den Haag. Zoals het vaak gaat met geniale invallen, was het concept voor dit liedje in een oogwenk geboren. Vunderink had de gitaarrif, waarop het nummer is gebaseerd, al langer liggen. Toen hij zijn riff bij Mark Boon thuis speelde, legde deze er drie akkoorden onder, en toen wisten ze wel wat ermee te doen. Binnen een uur was de melodie geboren. De tekst, een verhaal over een roadtrip van Los Angeles naar San Francisco met een tussenstop in Sausalito, werd de volgende dag toegevoegd door Boon zelf, een man die zijn jeugd zelf had doorgebracht in Californië, en dat sijpelt toch door in de tekst. De originele line-up bestond naast Boon en Vunderink uit Frank Papendrecht (bas en koorzang) en Pim Koopman (drums, toetsen, koorzang, productie).

De ironie van het lied schuilt in de nostalgie die het oproept, terwijl het tegelijkertijd een ode is aan de vrijheid van een zorgeloze zomernacht. Het is alsof je met de wind in je haren over de snelweg zoeft, op weg naar avontuur, met niets dan de horizon voor je en de klanken van Diesel op de radio. “Vroeger was alles beter” wordt nu wel eens gezegd door mensen die het allemaal niet meer bij kunnen benen. Alleen als ik naar dit nummer luister, krijgen ze van mij gelijk.

De titel van het nummer, hoewel oorspronkelijk verkeerd gespeld als ‘Sausolito Summernight’, werd snel gecorrigeerd voor de internationale releases. Maar de magie van het lied zat niet in de spelling; het zat hem in de gitaarakkoorden die los en soepel waren, de pakkende melodie die direct aansprak, en de teksten die de geur van zilte zeelucht opriepen en de opwinding van een nachtelijke cruise met het dak naar beneden terwijl je met je vrienden naar San Francisco rijdt.

Het succes van ‘Sausalito Summernight’ in de Verenigde Staten was een verrassing voor velen, met een Top 40-notering die zelfs Steve Miller Band fanclubleden deed opkijken. Het nummer werd namelijk vaak vergeleken met het geluid van die legendarische band, en terecht. Het bereikte de Top 40 net een week voordat Steve Miller’s eigen album uitkwam, en gedurende een paar weken deelden ze zelfs dezelfde hitlijsten. Diesel ging in 1981 op tournee door de USA. Op drums toen Kim Weemhoff, tweede van rechts. Rechts manager Dido Smit. Tweede van links staat gitarist Rob Vunderink, daarnaast gitarist Bas Krumperman, bassist Wijnand Ott (met fles), in mouwloze shirt rechts voor hem staat Mark Boon. De overigen op de foto waren de Amerikaanse ‘entourage’ van de band.

Als Maxazine met gitarist Rob Vunderink wat herinneringen ophaalt aan de tijd van ‘Sausalito Summernight’ en de Amerikaanse tournee, herinnert Rob zich dat de Amerikaanse roadies de band al gauw hadden omgedoopt tot ’the most boring band they had ever been with’, omdat de Nederlanders zich niet inlieten met de toch voorhanden zijnde ‘groupies’.

Maar het echte thuis van ‘Sausalito Summernight’ was Canada, waar het de hoogste positie in de hitlijsten bereikte en een geheel eigen fanbase opbouwde. Het was alsof de Canadezen, gewend aan hun lange winters, de warme zomerse klanken van Diesel omarmden alsof het een verloren familielid was.

Terug in Nederland was het nummer aanvankelijk slechts een bescheiden succes, maar door de jaren heen kreeg het de erkenning die het verdiende als een klassieker in de Nederpop. Als een oude vriend die je telkens opnieuw verwelkomt met een glimlach, verschijnt ‘Sausalito Summernight’ jaar na jaar in de Top 2000. Afgelopen jaar nog op nummer 1987, dan kan je alleen nog maar omhoog! Diesel heeft zijn plaats als een van de kroonjuwelen van de Nederlandse muziekgeschiedenis veiliggesteld met dit heerlijke nummer.

Terwijl de zomer weer nadert en de dagen langer worden, is het tijd om dit tijdloze meesterwerk van Diesel weer uit de kast te halen, het volume omhoog te draaien en mee te zingen met de klanken van een tijd die lang vervlogen lijkt, maar dankzij ‘Sausalito Summernight’ nooit helemaal verdwenen is.

Foto ter beschikking gesteld door Rob Vunderink

Deel: