De 39-jarige José Álvaro Osorio Balvin maakt al muziek sinds 2004. Hij groeide op als fan van Nirvana en Metallica. Toen hij de klanken van Daddy Yankee ontdekte, werd hij nieuwsgierig en raakte op die manier geïnteresseerd in reggaeton. Een paar van zijn grootste hits zijn ‘Mi Gente’, ‘In Da Ghetto’ en ‘X’. Met maar liefst 54 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify, plaatst J Balvin zichzelf op plaats 40 ter wereld.

J Balvin vierde zijn verjaardag in de Ziggo Dome met ongeveer 17.000 fans. Alhoewel het niet uitverkocht was, oogde de zaal erg vol. Het publiek werd opgewarmd met reggaeton en de heupjes begonnen te bewegen. Veel mensen dachten dat hij pas later zou beginnen, dus om kwart voor negen stond er nog een enorme rij buiten. Vooral gevuld met Spanjaarden, die erom bekend staan dat alles op een rustiger tempo kan. Maar de show begon om stipt negen uur. De zaal werd donker en er werd geopend met een zwart wit video. Met als bericht: ‘Let’s go party’. De toon was gelijk gezet. J Balvin kwam op en opende met een van zijn hits ‘Mi Gente’. De fans die zaten, gingen per direct staan. Het publiek, dat zitplaatsen had, hebben de gehele show gestaan en gedanst. Tijdens het tweede nummers kwamen de dansers op het podium. Ook was er een live dj en een mc, die hier en daar wat schreeuwde of de adlips deed.

De interactie met het publiek was erg goed. J Balvin sprak wel veel Spaans, maar dat was ook te verwachten. In de zaal waren meerdere vlaggen te zien. Er waren fans vanuit de hele wereld naar Amsterdam gevlogen, voor dit specifieke optreden. José keek rond en vroeg waar iedereen vandaan kwam. Hij bleek erg onder de indruk te zijn. Hij signeerde een schoen van een fan en er werd zelfs een andere fan uit het publiek gehaald. Deze fan mocht een nummer kiezen en kwam het podium op. Hij kreeg een knuffel van Balvin en een microfoon in zijn handen gedrukt. Het was een mooi moment en de stage performance van Balvin is ontzettend goed.

J Balvin heeft zich meerdere malen omgekleed. De dresscode glitter stond centraal. Hij kwam in de mooiste pakken en stal de show. Toen hij zijn ontblote lichaam had bedekt met alleen een blauw glitterjasje, ging het publiek uit zijn dak. Hij wist precies wat hij moest doen om zo iedereen om zijn vinger te winden. Zijn heupen spraken boekdelen en zijn sensuele teksten ook. De dansers kregen zo ook meerdere outfits aan en gingen intiem met elkaar dansen.

Het was een feest. Eigenlijk voelde het haast niet als een concert aan, maar als een avondje uitgaan. Op een positieve manier. Iedereen was aan het dansen en niks was te gek. Het maakte niet uit hoe je danste of dat je de tekst kende of niet. Alles kon en mocht. Wat J Balvin ontzettend goed heeft gedaan, is de afwisseling van nummers. Hij ging van een hoger tempo, even terug naar een lager tempo, om als afsluiting weer los te kunnen gaan.

Toen Balvin opeens het podium verliet met een korte ‘Muchas gracias’, begrepen de meeste fans niet wat er aan de hand was. Hij had een van zijn bekendste nummers nog niet gezongen. Het voorbereiden duurde lang, maar al snel bleek waarom. Er waren twee opblaashanden aangesloten, dit waren geen normale handen: maar alien handen. Op de visuals was ook een alien te zien. En het leukste van allemaal: de dansers gingen raar dansen en hadden een geheel alienpak aan. De alien is een terugkerend thema bij J Balvin, tijdens de show werd er duidelijk gehint naar dit moment.

José Balvin heeft voor een gezellige sfeer gezorgd. Hij was vocaal erg sterk en weet goed hoe hij moet optreden. Het was een extra speciale dag voor hem, aangezien het zijn 39e verjaardag was. Hij was dankbaar en zorgde ervoor dat hij elke fan evenveel aandacht gaf. Een show die iedereen een keer meegemaakt moet hebben.

Foto’s (c) Marjolein van Veldhuizen

Deel: