De gebroeders Reid zijn terug met een nieuw album vol met fuzz, feedback en melancholie. Na een radiostilte van zes jaar is The Jesus and Mary Chain terug met hun nieuwste album, ‘Glasgow Eyes’. Het album is een rauwe en emotionele reis door de straten van Glasgow, de thuisstad van de band. Deze terugkeer is extra speciaal, aangezien de band in de tussentijd te maken kreeg met verschillende tegenslagen, waaronder gezondheidsproblemen van Jim Reid. Desondanks klinkt The Jesus and Mary Chain op ‘Glasgow Eyes’ frisser en energieker dan ooit tevoren.

De openingstrack, ‘Venal Joy’, zet meteen de toon met zijn scheurende gitaren en Jim Reids kenmerkende zangstijl. De nummers die volgen zijn een mix van uptempo rockers (‘All Things Must Pass’) en dromerige ballads (‘The True Nature of Love’). Een van de hoogtepunten van het album is ‘American Born’, een snerende aanklacht tegen de Amerikaanse politiek. Het nummer is catchy en melodieus, maar de tekst is scherp en kritisch.

‘Glasgow Eyes’ is een album dat bol staat met nostalgie. De band put inspiratie uit hun jeugd in Glasgow en de muziek die ze toen luisterden. Dit resulteert in een album dat zowel vertrouwd als fris aanvoelt. De productie van het album is helder en krachtig. De gitaren klinken voller dan ooit en de drums knallen uit de speakers. De zang van Jim Reid is soms kwetsbaar, soms woedend, maar altijd expressief. De band heeft duidelijk plezier in het maken van muziek, en dat is te horen op het album.

Opgenomen in de Mogwai Castle of Doom studio in Glasgow, waar Jim en William Reid hun creatieve proces hebben voortgezet na hun vorige album ‘Damage en Joy’ (2017). Dat was al een succes en in die lijn gaat de Britse band op ‘Glasgow Eyes’ gestaag door.

‘Glasgow Eyes’ is dan ook een waardig nieuw album van The Jesus and Mary Chain geworden, vol rauwe en emotionele muziek, sterke teksten, verpakt in een krachtige productie. Fair, je moet er van houden, maar voor wie dat doet, is ‘Glasgow Eyes’ een heerlijk album. ‘Glasgow Eyes’ is een sterke comeback van The Jesus and Mary Chain. (8/10) (Cooking Vinyl)

Deel: