Steve Harley, de legendarische frontman van de Britse rockband Cockney Rebel, is overleden. Als oprichter en charismatische leider van Cockney Rebel was Steve Harley een van de meest invloedrijke figuren in de Britse rock scene van de jaren ’70 en ’80. Met zijn onmiskenbare stem, poëtische teksten en flamboyante podiumuitstraling wist hij talloze harten te veroveren en een blijvende indruk achter te laten op de muziekwereld.

Steve Harley, geboren op 27 februari 1951 in Londen als Stephen Malcolm Ronald Nice, begon zijn muzikale carrière in de late jaren 60 en richtte in 1972 Cockney Rebel op. Harley bracht met Cockney Rebel en solo een reeks tijdloze hits voort, waaronder ‘Make Me Smile (Come Up and See Me)’, ‘Mr. Soft’ en ‘Sebastian’. Hun debuutalbum ‘The Human Menagerie’ uit 1973 werd een groot succes en beïnvloedde een generatie muzikanten. Zijn unieke stijl en onmiskenbare talent als songwriter en performer inspireerden generaties muzikanten en fans over de hele wereld.

Naast zijn werk met Cockney Rebel had Harley ook een succesvolle solocarrière. Hij bracht diverse albums uit (waaronder ‘Hobo with a Grin’ (1978), ‘The Candidate’ (1979) en ‘Yes You Can’ (1992)) en werkte samen met artiesten als David Bowie, Elton John en Kate Bush. Naast zijn muzikale verdiensten stond Steve Harley bekend om zijn toewijding aan zijn fans en zijn passie voor live-optredens.

Naast zijn muzikale werk heeft Steve Harley ook opgetreden als radiopresentator en heeft hij verschillende boeken gepubliceerd, waaronder zijn autobiografie ‘Best Years of Our Lives: Een Geschiedenis van de Britse Muziek’.

Steve Harley overleed aan de gevolgen van kanker op 73-jarige leeftijd.

Deel: