Echt druk was het nog niet toen het publiek de Next Stage van poppodium 013 in Tilburg binnenliep op een regenachtige woensdagavond. Een mooie avond om binnen te zitten of staan en te genieten van een strakke avond vol rock van ‘Leviathan’ van Therion. En natuurlijk van alles wat er omheen hing.

Al voor achten betrad de Kroatische (power)metal band Keops het podium om het publiek op te warmen voor headliner Therion. Keops speelde niet onaardig en met wat progressieve invloeden en een hoog meezinggehalte kon de band het publiek goed vermaken. De bass-drum en de gitaristen waren helaas amper te horen, dus aan het geluid kon wel wat gedaan worden. Hoogtepunt was de net uitgebrachte single ’She Sells Sanctuary’, inderdaad oorspronkelijk van The Cult, maar zelfs deze was amper te herkennen door het slechte geluid. Toch liet Keops een mooie indruk achter bij het toegestroomde publiek.

Om 9 uur stipt kwamen de dames en heren van Therion op, om te beginnen met het spelen van een mooie mix van Therion-klassiekers en het drieluik ‘Leviathan’. Gelukkig was bij Therion het geluid wel dik in orde, zodat de gitaarsolo’s en de meerstemmige zang goed te onderscheiden waren. Wat zou het geweldig zijn om te horen en aanschouwen als als Therion de beschikking zou krijgen over een groter budget om de productie nog strakker en grootser in elkaar te steken. Deze avond kwamen de toetsen en de orkestrale passages uit de computer en ook de lichtshow was behoorlijk pover voor de theatrale show en muziek die Therion maakt. En toch was het geheel flink indrukwekkend.

Het podium van de Tilburgse Next Stage is sowieso wat klein voor de zeven personen waaruit Therion bestaat. Toch lukte het de mannen en vrouwen van Therion aardig om goed gebruik te maken van de ruimte en iets wonderbaarlijks neer te zetten. Nog nagenietend van deze twee uur durende muzikale traktatie keerde het 013 publiek meer dan tevreden naar huis. De volgende keer als ze in Tilburg komen mogen ze in de grote zaal; want dat verdient deze band absoluut.

Deel: