De muziekwereld rouwt om het verlies van de Detroitse muzikant Amp Fiddler, die op 65-jarige leeftijd is overleden. Bekend om zijn baanbrekende bijdragen aan funk, soul en elektronische muziek, resoneert Fiddlers impact door decennia van samenwerkingen en solowerken.

De muzikale reis van Amp Fiddler werd gekenmerkt door samenwerkingen met iconische artiesten zoals Moodymann, Jamiroquai, Prince, Theo Parrish , Sly & Robbie, Primal Scream, Was(not Was), George Clinton, en vele anderen. Zijn innovatieve werk in de genres funk en soul verhief hem tot de status van een muzikale grootheid.

Ondanks zijn muzikale succes worstelde Fiddler met gezondheidsproblemen, wat leidde tot een recente inzamelingsactie gericht op het verlichten van de last van zijn medische kosten. Locaties in Detroit, zoals Marble Bar en Spot Lite, organiseerden evenementen ter ondersteuning van Fiddler, met een line-up van getalenteerde artiesten, waaronder Dez Andrés, Monica Blaire en R&B-songwriters Bevlove en Britney Stoney. Vorig jaar onderging de artiest een operatie en stond hem een lang herstel te wachten. De muziekgemeenschap stond achter hem en haalde $78.000 op via een GoFundMe-campagne om bij te dragen aan zijn genezing en terugkeer naar het podium.

In de jaren ’70 speelde Fiddler een cruciale rol in de soulgroep Enchantment, voordat hij zich aansloot bij George Clintons Parliament en Funkadelic, waar hij bijna een decennium lang een onuitwisbare stempel drukte op de funkscene. Terugblikkend op zijn tijd met Clinton deelde Fiddler zijn bewondering, waarbij hij verklaarde: “George is geweldig! Hij is mijn grootste muzikale held.”

Als soloartiest tekende Fiddler bij het label van Moodymann, Mahogani Music, en bracht zijn laatste single uit in Juni van dit jaar. ‘Come on Over’ was een samenwerking met Luke Solomon, waarvan de energie nog steeds opsteeg. Zijn muzikale erfenis reikte verder dan optredens; Fiddler richtte in de jaren ’80 de muziekproductieschool Camp Amp op, die impact had op het leven van lokale talenten in Detroit, waaronder J Dilla, Waajeed en Andrés.

Amp Fiddlers invloed overstijgt genres en laat een onuitwisbare indruk achter op de muziekindustrie. In een interview in 2017 mijmerde hij over zijn ontmoeting met Moodymann en benadrukte hij de rauwe, authentieke benadering van muziek. De bijdragen van Fiddler aan funk en soul waren niet slechts noten op papier, maar een weerspiegeling van zijn passie en toewijding aan de kunstvorm.

Terwijl het nieuws van het overlijden van Amp Fiddler door de muziekgemeenschap galmt, herinneren we ons niet alleen de man, maar ook de muzikale erfenis die generaties zal blijven inspireren. Hoewel de muzikale reis van Amp Fiddler zijn laatste noot heeft bereikt, zullen zijn muziek weerklinken door de gangen van de muziekgeschiedenis, ons eraan herinnerend dat ware legendes nooit vervagen.

Foto: Damian Rafferety,CC BY-NC-SA 2.0 DEED

 

Deel: