Shane MacGowan is overleden. Dat nieuws is zojuist bekend gemaakt door zijn vrouw, Victoria Mary Clarke. MacGowan overleed thuis, waar hij na een lang verblijf in het St. Vincent’s Hospital in Dublin, eind november uit ontslagen werd.

MacGowan, van Iers-Britse komaf, is geboren op 25 december 1957 in Kent, Engeland. Hij was de frontman van de invloedrijke Keltische punkband The Pogues. Zijn jeugd bracht hij deels door in Ierland, waar hij werd blootgesteld aan traditionele Ierse muziek.

In 1982 richtte MacGowan The Pogues op en bracht een uniek geluid naar voren door punk te vermengen met traditionele Ierse en folkinvloeden. Zijn kenmerkende raspende stem en onconventionele stijl maakten hem een opvallende figuur in de muziekwereld. De doorbraak van de band kwam met het album ‘Rum, Sodomy and the Lash’ (1985) en de single ‘Fairytale of New York’ (1987), een tijdloos kerstnummer.

Shane MacGowan staat echter ook bekend om zijn tumultueuze levensstijl, gekenmerkt door excessief alcoholgebruik en controversiƫle uitspraken. In 1991 verliet hij The Pogues, maar zijn invloed op de muziekwereld bleef bestaan. Ondanks persoonlijke strubbelingen keerde hij later terug naar de muziekscene, zij het met minder frequentie.

MacGowan bevond zich enkele maanden op de intensive care na een diagnose van virale encefalitis, een ernstige aandoening waarbij de hersenen ontstoken raken. De situatie werd verergerd door gordelroos die zich naar zijn oog verspreidde. Encefalitis kan levensbedreigend zijn en vereiste dringende behandeling in het ziekenhuis. Hoewel MacGowan in juni even leek op te knappen en naar een reguliere ziekenhuisafdeling werd overgebracht, bracht hij opnieuw tijd door in het ziekenhuis. Eind november mocht de zanger naar huis, waar hij uiteindelijk overleed.

De erfenis van Shane MacGowan is diep verankerd in de Ierse muziekgeschiedenis, en zijn unieke bijdrage aan de muziekwereld blijft een onuitwisbaar hoofdstuk in de geschiedenis van punk en folk. Shane MacGowan is 65 jaar geworden.

Deel: