Afgelopen maandagavond opende het iconische Britse jazz-funk ensemble Level 42 hun Europese tour in het bruisende Paard te Den Haag. De ‘Living It Up’-tour belooft een muzikale reis vol nostalgie te worden, met inbegrip van 8 Nederlandse concertdata. De legendarische Britse band vierde daarbij niet alleen de muzikale mijlpalen van hun meer dan 40-jarige carrière, maar ook de tijdloze klanken die hen in de jaren 80 beroemd maakten. Het was een avond vol funky grooves, virtuoos basspel en onvervalste feel-good muziek.

Level 42, een naam die onlosmakelijk verbonden is met de gloriejaren van de jaren 80, belooft hun fans een trip down memory lane, compleet met de onmiskenbare bassist Mark King. Ondanks een periode van stilte in de loop der jaren, herrees de band als een feniks uit de as, met frontman Mark King en originele toetsenist Mike Lindup, die in 2001 de band nieuw leven inbliezen, ditmaal met vijf nieuwe getalenteerde muzikanten aan hun zijde. De avond in een uitverkocht Paard werd een feest voor de zintuigen, dat meer dan anderhalf uur duurde. Het publiek werd getrakteerd op een indrukwekkende reis door de tijd, waarbij de band hen meenam naar een tijd waarin Level 42 de hitlijsten domineerde.

Level 42 begon ooit als een instrumentale jazz-funk fusionband, maar groeide al snel uit tot een pop/rock sensatie. De rode draad door de gehele carrière van de band is altijd de charismatische frontman Mark King geweest, bekend om zijn kenmerkende thumb-slap bastechniek. In het Paard gaf hij opnieuw een staaltje van zijn meesterschap op de basgitaar. Opmerkelijke momenten uit het concert waren er te over. Bassist Mark King stal de show met talloze adembenemende bas-solo’s, waarbij hij zijn meesterschap op zijn instrument tentoonspreidde. De bandleden deelden een sterke interactie, zowel met elkaar als met het enthousiaste publiek, en stonden garant voor een levendige en opwindende sfeer in de zaal.

De band startte de avond met ‘Almost There’, meteen gevolgd door ‘To Be With You Again’. Het publiek werd vanaf het eerste moment meegesleept in de vibes die Level 42 zo iconisch maken. Nummers als ‘Micro Kid’ en het melancholische ‘Love Meeting Love’ brachten een golf van herinneringen aan de jaren 80 en lieten zien dat de muziek van de band de tand des tijds moeiteloos heeft doorstaan. Maar wat dit concert extra speciaal maakte, was de geweldige interactie tussen de bandleden en het publiek. Er was duidelijk sprake van wederzijdse liefde en enthousiasme en natuurlijk liepen ook de blazers hun inmiddels bekende polonaise over het podium.

Het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld de uitvoering van ‘Running in the Family’, van het gelijknamige album dat Level 42 wereldwijde roem bracht. Het titelnummer en hits als ‘Lessons in Love’ en ‘Something About You’ lieten het publiek niet stilstaan. De zaal veranderde in een dansvloer en de sfeer was uitzinnig. Elke muzikant kreeg zijn eigen moment om te schitteren op het podium, en dit verrijkende gevoel van samenspel droeg bij aan de algehele muzikale kwaliteit van het concert. Uiteraard passeerden alle grote hits de revue, met nummers als ‘Lessons in Love’ en ‘Something About You’ die de zaal lieten dansen en meezingen.

Het concert werd afgesloten met een wervelende toegift, waarbij de band nogmaals bewees waarom ze tot de top van de jazz-funkscene behoren. ‘Heaven in My Hands’, ‘The Chinese Way’, en ‘Hot Water’ brachten het publiek in een muzikale extase. Het was duidelijk dat de avond voor het publiek veel te snel voorbij was. De setlist was een reis door de tijd, waarbij alle grote hits de revue passeerden. Het publiek kon dan ook niet anders dan volop genieten. Het Paard in Den Haag was maandagavond de place to be voor iedereen die van funky muziek houdt.

Foto’s (c) Jayno Berkhoudt

Level 42 Setlist PAARD Grote Zaal, The Hague, Netherlands 2023, Living It Up

Deel: