We schrijven woensdag 11 oktober 2023, 20 jaar na het tragische overlijden van drummer Johann de Groot. Vals Licht stond opeens weer op het podium. De reden was de release van ‘Neanderthaler’, het nieuwe album van deze band met een lange historie. De release juist in Tilburg was niet verwonderlijk, omdat de roots van de band in Hilvarenbeek liggen, een dorp onder de rook van Tilburg.
Bijzonder was het deze avond, dat er na 17 jaar niet optreden een goed gevulde Hall of Fame op deze unieke band afkwam.
Op de setlist uiteraard het hele nieuwe album.

‘Neanderthaler’ is de autobiografie van Tony de Bruijn. Met punk en grunge invloeden doorspekte songs, geschreven door de zanger van de band. Analoog gebracht gaf dat toch weer net iets extra’s aan het toch al prima geluid in de Hall of Fame. Vaak dus stevig en groots, maar soms ook heel erg klein en gevoelig zoals bijvoorbeeld bij ‘He Mamma’. Groots zijn ook ‘Godvergeten Oord’ ,over Hilvarenbeek, ‘Whisky en Paracetamol’, ‘Hoop te Verliezen’ en zo nog veel meer.

Het publiek bestond grotendeels uit ogenschijnlijk fans van het eerste uur. Zoals Tony zelf ook al aangaf: “Heel veel bekenden, alleen wat kaler en grijzer.” Waarbij hij de waarheid niet helemaal recht deed, want ook veel jongeren in de zaal konden Vals Licht en hun ‘Neanderthaler’ waarderen.

Een van de hoogtepunten van de avond was het nummer ‘Kingsize Bed’, een ode aan de provincie Zeeland. Racoon en Bløf: eat your heart out! Voor het oudere publiek werd ook een iets ouder nummer gebracht: ‘Het Licht’. Dit nummer bracht Vals Licht destijds in de top 40 en zorgde voor optredens met bands als Dijk, Tröckener Kecks en Racoon. Dat dit nummer destijds aansprak en nog steeds herkend werd, bleek uit de vele positieve reacties van het publiek.

De avond zat vol hoogtepunten. Zoals bijvoorbeeld ‘Elivissa’ (Ibiza stad), wat een eerbetoon was aan ene Martine die de coronapandemie niet heeft overleefd en die de oorspronkelijke bandleden kenden van Ibiza, waar zij graag tot rust kwamen. 
De releaseparty in Tilburg was een groot succes en de band verdient de plaats in de Hall of Fame. En dan bedoelen we niet alleen het podium maar echt een ereplaats.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: